Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

В Италия приключи регистрацията на листите за евровота

В 20 часа вчера вечерта местно време приключи в Италия регистрацията на листите на политическите сили за европейските избори. В Италия евровотът ще се проведе на 8 и на 9 юни, предадоха италианските новинарски медии "Евронюз Италия", АНСА, "РАИ Нюз", "Месаджеро", Скай Ти Джи 24 и "Кориере дела сера".
Италия като една от големите страни членки на ЕС е разделена на пет избирателни района, излъчващи определен брой европейски депутати - един южен, два северни, един централен  и един, обхващащ островите. Във всеки от тези райони бяха регистрирани над 10 листи, но основните медии публикуват днес списъци само на кандидатите от водещите политически сили.
Сред водещите фигури, които са в листите на тези водещи сили, са премиерът Джорджа Мелони, вицепремиерът и външен министър Антонио Таяни, бившият премиер Матео Ренци, лидерката на италианските демократи Ели Шлайн. Мелони и Таяни са начело на листите на респективните им десни партии - Италиански братя и Форца Италия, които те оглавяват и които са част от управляващата коалиция. Шлайн е начело на листите на Демократическата партия. Ренци за разлика от тях обаче е предпочел да заеме по-задни места в листите на своята политическа формация Италия Вива и да отстъпи място на други кандидати.
Партията на Мелони преди две години спечели изборите за италиански парламент с 26 процента и сега допитванията вещаят, че тя ще постигне същия резултат и на евровота.
И Мелони, и Таяни, и Шлайн дадоха вече да се разбере, че ако бъдат избрани за евродепутати, те ще предпочетат да се откажат от тези депутатски места и да продължат работата си в Италия - Мелони и Таяни ще останат съответно премиер и външен министър, а Шлайн ще остане депутат в италианския парламент. По същата причина Ренци беше обявил, че предпочита да не е начело на изборната листа на своята партия.
От опозиционната Демократическа партия излъчиха за кандидати и Лучия Анунцията, прочута и уважавана журналистка, и Чечилия Страда, писателка и журналистка, дъщеря на създателя на неправителствената организация "Имъдржънси" Джино Страда.
От центристите на Ренци е излъчена бившата европейска комисарка Ема Бонино.
Сред големите отсъстващи сред кандидатите са лидерът на "Движение 5 звезди" и двукратен премиер на Италия Джузепе Конте и най-вече министърът на инфраструктурата и транспорта, вицепремиерът и лидер на дясната и суверенитска партия Лига Матео Салвини.
Лига спада в допитванията и Салвини предпочете да заложи на друг водещ кандидат - полемичния генерал Роберто Ваначи, който се е отличил с участието си в много задгранични военни мисии, в това число и в Близкия изток, но който породи скандал с книга, в която прави расистки и анти ЛГБТ коментари. Лига, която е съюзник на германската Алтернатива за Германия и на френския Национален сбор, засега е със 7 процента в допитванията за евровота, което е по-ниско от представянето й дори на националните избори.  
В листите попада и породилият полемика бивш заместник министър на културата Виторио Сгарби.  Той е издигнат от Италиански братя. Сгарби подаде оставка през февруари, защото е заподозрян, че е получавал хонорари за изнасяни от него речи и лекции, докато е заемал държавния пост. Името на Сгарби беше забъркано и в история с открадната картина.
А малката партия Съюз на Зелените от левицата издигна италианската активистка Илария Салис за свой кандидат за евродепутат. Салис сега се намира в унгарски арест и е съдена за предполагаеми агресивни действия срещу неонацисти, събрали се на митинг в Будапеща преди повече от година. Случаят е силно медиатизиран и от месеци трови отношенията между Италия и Унгария.
Освен на европейските избори, на 8 и 9 юни италианците гласуват на  местни избори в редица населени места, сред които и за кметове на Флоренция и Бари, както и на регионални избори в северната област Пиемонте. На 9 юни изборният ден приключва в 23 часа местно време.

c