Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Талибаните изграждат горивопреносен възел в Афганистан, имайки предвид и руския петрол

Управляващите Афганистан талибани се споразумяха за съвместно изграждане с Казахстан и Туркменистан на горивопреносен възел в западната част на страната, предаде Ройтерс.
По този начин раздираната от гражданска война страна ще се превърне в логистичен център за регионалната търговия, включително за възможен пренос на руски петрол за Южна Азия, заяви афганистанският министър на търговията Ноорудин Азизи.
Във връзка със срещата с колегите си от Казахстан и Туркменистан в афганистанската столица Кабул миналата седмица, Азизи каза за Ройтерс, че технически екипи ще подпишат споразумение в рамките на два месеца за официалните планове за центъра, в който трите държави са се споразумели да направят общи инвестиции след продължили половин година преговори.
Като се има предвид, че чуждестранната помощ за Афганистан е преустановена, а зависимата предимно от селското стопанство икономика на страната понася загуби заради постоянната суша, непризнатото от международната общност правителство на талибаните е изправено пред проблем относно финансирането на държавното развитие и избягването на икономическия застой, посочва Ройтерс.
Азизи отбелязва, че новият възел е част от мащабен план за извличане на икономически ползи от стратегическото географско положение на Афганистан, някога основна артерия от Пътя на коприната между Южна и Централна Азия.
"Въз основа на разговорите ни ще бъде изграден логистичен център в провинция Херат, който може да свърже Северна и Южна Азия", посочи Азизи, добавяйки, че талибание очакват оттам да преминават милиони тонове петрол, които Русия би продавала в идните години на страните от южната част на континента, най-вече на Пакистан. 
Министерството на търговията на Казахстан съобщи в изявление за Ройтерс, че страната възнамерява да инвестира в изграждането на пътища и железопътни линии в Афганистан за връзка с Южна Азия и Персийския залив.
Азизи заяви, че талибаните водят разговори и с китайските власти за изграждането на път по тесния Вахански коридор в планината Памир, в най-източната част на Афганистан.

c