Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Ще е трудно за Тайван да присъства на тазгодишната Световна здравна асамблея, каза външният министър Джоузеф Ву

Ще е трудно за Тайван да присъства на тазгодишната асамблея на Световната здравна организация (СЗО), каза външният министър на страната Джоузеф Ву, предаде Ройтерс.
Тайван е изключен от повечето международни организации заради възражения от страна на Китай, който счита островната държава за своя собствена територия.
Тайван присъства на Световната здравна асемблея като наблюдател от 2009 г. до 2016 г. при управлението на тогавашния президент Ма Инцзоу, който подписа знакови договори за търговия и туризъм с Китай. Въпреки това Пекин започна да блокира участието на Тайван след 2017 г., когато противничката на сближаването с Китай Цай Ингвен спечели президентските избори на острова.
Джоузеф Ву припомни днес пред репортери изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън, в което се казва, че САЩ „силно окуражават“ СЗО да поканят отново Тайван.
„Когато става въпрос за присъствието в тазгодишната Световна здравна асамблея, може да има някои трудности, но ние продължаваме на работим усърдно, както преди, за да накараме повече страни да ни подкрепят“, каза Ву.
Тазгодишната асамблея на СЗО започва на 27 май, само седмица след встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Тайван Уилям Лай от Демократическата прогресивна партия (ДПП). Пекин изпитва силен неприязън към новия президент, тъй като смята, че той е опасен сепаратист.
Тайван, на който е разрешено да присъства на някои технически срещи на СЗО, твърди, че изключването му е попречило на усилията за борба с пандемията на Ковид-19.
Нито китайското външно министерство, нито СЗО са отговорили на молбата за коментар от страна на Ройтерс. През последните години Китай засили дипломатическия и военен натиск срещу Тайван, като има за цел да принуди острова да признае китайски суверенитет над него.
Правителството на Тайван отхвърля китайските претенции и казва, че само и единствено 23-милионният тайвански народ може да решава бъдещето си, а Пекин няма право да говори от името на Тайван или да представлява страната на международната сцена.

c