Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Съпругата на бившия френски президент Саркози дава показания по разследване за финансиране от Либия на негова предизборна кампания

Карла Бруни, съпругата на бившия френски президент Никола Саркози, дава днес показания по разследване за финансиране от Либия на предизборната кампания на Саркози за президентските избори през 2007 г., предаде Франс прес, като се позова на източник от съдебната власт.
Разследването търси отговори за промяната в показанията на френско-ливанския посредник Зияд Такиеддин, който първоначално беше основният свидетел, твърдящ, че Саркози е получил финансиране от режима на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, а след това каза, че Саркози не е получавал такова финансиране.
Разследващите подозират, че няколко приближени до Никола Саркози са оказали натиск върху Такиеддин, за да промени той показанията си. На Саркози бе повдигнато обвинение в оказване на натиск върху свидетел в началото на октомври.
Карла Бруни бе изслушана като свидетел през юни миналата година, но вече фигурира като обвиняема заради информация, почерпена от нейна кореспонденция с френската "кралица на папараците" Мими Маршан, за която се подозира, че е участвала в оказването на натиск върху Такиеддин и на която е повдигнато обвинение по тези подозрения.
Според източник, запознат със случая, съдията, който ръководи разследването иска да установи дали Карла Бруни е искала да скрие нещо, когато е изтрила цялата си кореспонденция с Мими Маршан на 5 юни 2021 г. - денят, в който на Маршан е повдигнато обвинение.
Предполага се, че Бруни има минимално участие в случая с оказването на натиск върху свидетел. В разследването фигурират общо 11 души.
Основният процес срещу Саркози за незаконно финансиране на предизборна кампания ще продължи в началото на следващата година.

c