Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Индийският щат Керала преустанови занятията в учебните заведения заради горещините

Властите в крайбрежния индийски щат Керала преустановиха занятията в училищата и висшите учебни заведения до понеделник заради горещините и призоваха гражданите да не се излагат на слънце и да внимават да не предизвикват горски пожари, предаде Ройтерс.
Повечето части на Индия са обхванати от високи температури, а метеоролозите прогнозираха необичайно голям брой горещи дни за периода април - юни, докато на този фон в Индия се произвеждат парламентарни избори, преминаващи при ниска избирателна активност.
В Керала горещите вълни са рядкост, а по данни на Индийската метеорологична служба (ИМС) в щата за миналия месец са отчетени пет дни с извънредно горещо време.
ИМС обясни това с климатичното явление Ел Ниньо, тъй като обикновено проявата му в Азия е съпътствана от сухо и горещо време, а в някои части на Америките - от проливни дъждове.
По-малкият брой гръмотевични бури и циркулацията на антициклони по югоизточното крайбрежие на Индия предизвиква появата на горещи вълни, посочи метеослужбата.
Днес щатското правителство в Керала даде указания на жителите да се излагат колкото се може по-малко на слънце и призоваха компетентните органи по места да следят внимателно обстановката, за да се избегне възникването на горски пожари. В няколко окръга на щата бяха издадени предупреждения за опасно горещо време, поради което щатското правителство нареди всички образователни учреждения да затворят врати до понеделник.
Горещи вълни наложиха затварянето на учебните заведения и на други места в Азия, а също в Северна Африка, което създава заплаха от разширяване на пропастта в образованието между страните от тропиците и тези в развитите страни, казаха цитирани от Ройтерс експерти.
От началото на седмицата местните медии в Керала съобщиха за най-малко два смъртни случая, но властите засега не са потвърдили дали те са причинени от екстремните горещини.
Днес живакът на термометрите в щатската столица Тривандрам се покачи до 35 градуса, но по данни на ИМС усещането е било за 46 градуса заради високата влажност на въздуха.
Рязкото повишение на темпелратурите и продължителното засушаване предизвикаха многобройни горски пожари в други части на Индия, а на някои места като щата Одиша пожароопасната обстановка се усложнява, поради това че местното население пали гората, за да събира цвете, от което прави алкохол.
 
 
 
 
 
 

c