Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

АЗЕРТАДЖ: Азербайджанският президент прие специалният съветник на генералния секретар на ООН по въпросите на климата

Азербайджанският президент Илхам Алиев прие Селвин Чарлз Харт, специален съветник на генералния секретар на ООН по въпросите на климата и справедливия преход, предаде азербайджанската новинарска агенция АЗЕРТАДЖ.
Специалният съветник каза, че генералният секретар на ООН възнамерява да участва в срещата на върха на ООН за климата (КОП29), която ще се състои тази година в Азербайджан.
Държавният глава подчерта, че всички необходими и съществени задачи в подготовката на КОП29 се изпълняват по план. Президентът подчерта, че Азербайджан участва в преговори и консултации с международните общности и институции по съществени въпроси, свързани със срещата на върха на ООН за климата.
Алиев заяви, че целта на Азербайджан е да засили солидарността и колективните действия на държавите по въпроса за изменението на климата. "Всички страни по света, включително Азербайджан, са изложени на негативните въздействия и последици от климатичните промени. През последните седем години в Азербайджан има суша, а количеството на валежите значително е намаляло. Въпреки че тази година се наблюдава увеличение на количеството валежи, Азербайджан все още е изправен пред предизвикателства поради влиянието на изменението на климата."
Илхам Алиев отбеляза, че с положителния си пример и екологичната си програма, Азербайджан допринася за процесите и действията в областта на изменението на климата. "Въпреки че е страна, която изнася нефт и газ, Азербайджан демонстрира успешен модел на развитие, като реинвестира приходите от тези отрасли в икономическия растеж на страната".
Президентът подчерта, че Азербайджан си е поставил за цел зеленият преход, като с участието на международни партньори се развива значителен потенциал за износ на зелена енергия.
Той подчерта, че наскоро е стартирал нов проект със съвместното участие на министерствата на енергетиката и икономиката на Азербайджан, Узбекистан и Казахстан. Целта на този проект е да се прехвърлят възобновяеми енергийни ресурси от Централна Азия през Каспийско море до Азербайджан и след това до Европа.

c