Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

Горната камара на Сената на Аризона отмени закон от 1864 г., който забранява на практика всички аборти на територията на този щат. Решението беше взето, въпреки че Върховният съд на Аризона в началото на април постанови, че законът може да продължава да се прилага, предаде Франс прес.
Решението за отмяната на закона, който забранява всякакво доброволно прекъсване на бременността от момента на зачеването, в случаите, когато животът на майката не е застрашен, сега трябва да бъде подписано от губернаторката на Аризона Кейти Хобс, която е избрана от Демократическата партия.
Правото на аборт се очертава като важен въпрос в предизборната кампания за президентския вот в САЩ. Аризона е един от ключовите щати, в които се решава финалния изход.
Нито изнасилването, нито кръвосмешението се смятат за достатъчно сериозни изключения, според закона от 1864 г.
Решението на местния Върховен съд предизвика ожесточени противоречия в страната, като беше осъдено от Джо Байдън, но също така критикувано по по-умерен начин от Доналд Тръмп.
Законът, който не беше прилаган в продължение на десетилетия, сега беше обявен за „приложим“, съгласно решението, постановено на 9 април от Върховния съд на Аризона. То взема под внимание преобръщането на съдебната практика от Върховния съд на САЩ, който през юни 2022 г. премахна федералната гаранция за правото на аборт, като по този начин даде пълна свобода на щатите да приемат собствено законодателство в тази област. След това около двадесет щата забраниха или строго ограничиха достъпа до аборт.

c