Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Зеленски се опасява, че евентуална промяна в политическата обстановка във Вашингтон може да се отрази негативно на хода на войната

Украинският президент Володимир Зеленски изрази опасения, че промяна в политическата обстановка във Вашингтон може да се отрази негативно на хода на войната, предаде Асошиейтед прес.
Зеленски е напълно наясно, че до голяма степен успехът на страната му се дължи на международната военната помощ и най-вече на подкрепата на САЩ и на Западна Европа, отбелязва агенцията. Но някои политици в САЩ, в това число и републиканецът Доналд Тръмп, бивш президент на страната и настоящ кандидат на републиканците за изборите догодина, вече започнаха да поставят под въпроса това Вашингтон трябва да продължава да предоставя на Украйна военна помощ на стойност милиарди долари, отбелязва агенцията.
Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис – републиканецът, който най-вероятно ще се съревновава с Тръмп на предстоящите избори, намекна, че защитаването на Украйна "в териториален спор" с Русия не е приоритет от изключително значение за американската сигурност. По-късно обаче след като бе разкритикуван от представители на Републиканската партия, той оттегли изказването си.
Зеленски не спомена изрично Тръмп или други републиканци, с които може да му се наложи да си има работа, ако те спечелят изборите догодина, но подчерта, че се опасява, че евентуална промяна в политическата обстановка във Вашингтон може да се отрази негативно на хода на войната.
"САЩ са напълно наясно, че ако спрат да ни подпомагат, ние няма да спечелим", каза той в пространно интервю за Асошиейтед прес.
Внимателно планираната обиколка с влак из Украйна на Зеленски е впечатляващо пътуване из една страна, разтърсена от войната. Зеленски предприе това пътуване, за да повдигне духа на сънародниците си и за да се усети значимото му присъствие в регионите близо до фронтовата линия, посочва АП.

c