Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Заразените с Covid-19 в Дома за стари хора в Добрич са добре, най-възрастният е на 96 г.

Всички заразени с COVID-19 29 потребители на дома за стари хора в Добрич са в задоволително състояние. Има само един, който вчера е имал температура 37.1 градуса. Няколко са с лека хрема, други с леко намаление на апетита. На този етап няма пациенти, които да са в тежко състояние. Това съобщи на брифинг зам.-кметът на Добрич по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Както Про Нюз Добрич вече писа, в 29 потребители и 10 души от персонала са заразени с коронавирус.

Д-р Баева посочи, че е осъществена връзка с личните лекари на всички заразени домуващи, имат назначена терапия.

Зам.-кметът разказа, че в събота е станало ясно, че две служителки от персонала на дома са с положителен PCR-тест. В тази връзка в неделя е направено тестуване с бързи антигенни тестове на всички 96 домуващи и на останалите 46 души от персонала. На излезлите 26 положителни сред потребителите и осем души на персонала е направен и PCR-тест, който също се е оказал положителен.

Всички заразени са изолирани на втория етаж в сградата на социалното заведение, който е с отделен вход, имат отделен персонал. Това са медицинска сестра и санитарка, които за седем дни ще работят денонощно, след което ще бъдат сменени от други. По думите на д-р Баева те имат изградени антитела.

Има осигурен консултант-инфекционист, който на 25 декември ще посети дома и ще прегледа всички, информира зам.-кметът. На всеки от домуващите е направено медицинско досие, за да се знае какви са придружаващите заболявания, каква е терапията, кой е личният лекар. Нанасят се данните за температурата, която се измерва. Вчера е закупен специален апарат и се измерва сатурацията на кислорода. Изследването може да покаже, че има данни за засягане на белия дроб. По думите на д-р Баева засега домуващите поддържат добра сатурация.

Зам.-кметът посочи, че всички предписания на Регионалната здравна инспекция в дома се изпълняват от средата на март. Една от мерките е доставяне на храна по стаите, това става от края на юли. Дезинфекцията се прави по алгоритъм, външни хора не се допускат.

Заразените с COVID-19 10 души от персонала са медицинска сестра, рехабилитатор и 8 санитарки, съобщи директорът на Дома за стари хора в Добрич Антоанета Пантелеева. Тя допълни, че са добре, само две са с хрема и една с температура.

По данни на Пантелеева средната възраст на потребителите в Дома за стари хора в Добрич е 86 години. Най-възрастният с коронавирус е на 96 години. Директорът съобщи още, че са засилени плодовете в менюто на всички, топли напитки се предлагат на два-три часа. Тя допълни, че в празничните дни ще работи целият персонал на социалното заведение.

c