Четвъртък, 30 март 2023

30.03.2023

Последвайте ни

Започна събарянето на бившия обувен завод „Добрич“, има нов собственик (+снимки)

През последните дни е започнало събарянето на сградите от бившия обувен завод „Добрич“, видя репортер на Про Нюз Добрич. Засега това се случва с по-малките постройки. Според неофициална информация, всички сгради в имота предстои да бъдат съборени, след което ще започне изграждането на новия ритейл парк.

На терена по бул. "25-и септември" 70 има 5 сгради. Основната е с площ 187 /сто осемдесет и седем/ кв.м., на 8 /осем/ етажа и е била административна сграда. Една от производствените сгради е с площ 10 962 кв. м и е на един етаж, а двуетажна постройка е с площ 420 кв.м. Другите две сгради са с площ 239 кв. м на един етаж и 65 кв.м на три етажа.  

Както Про Нюз Добрич преди време писа, на мястото на най-големия на Балканите завод за детски обувки, предстои да се изгради ритейл парк, като там има търговски обекти на световни марки, хранителен хипермаркет от известна верига, кино и др. В отговор на наше запитване, в началото на годината от Общината съобщиха, че на 13 януари тази година е издадена на „Добрич Сити център“ ЕООД скица за проучване и проектиране.

Превръщат обувен завод „Добрич“ в ритейл парк, започна проучване от инвеститора

През миналата седмица от Общината ни отговориха, че до настоящия момент не е издадено разрешение за строеж за терена на бившия обувен завод "Добрич".

Про Нюз Добрич установи, че междувременно са настъпили промени в собствеността на имота и той вече е в капитала на „Търговски парк Добрич“ ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е „Добрич Сити Център“. Имотът на бул. „25-ти септември” № 70 е оценен на 3 178 100 лв., според оценка направена през тази година и той е включен като непарична вноска в капитала на новото дружество. Собственикът им „Добрич Сити Център“ ЕАД изплаща изцяло капитала на новото дружество „Търговски парк Добрич“ чрез непарична вноска, представляваща недвижими имоти, собственик на едноличния собственик на капитала на дружеството, става ясно от Учредителния акт, който е от 09.06.2021 г.

Фирма „Търговски Парк Добрич“ ЕООД е основана на 10 юни 2021 година със седалище в град София. Тя е с предмет на дейност „Покупка и продажба на недвижими имоти, изграждане, експлоатация и отдаване под наем на собствени недвижими имоти“.

Припомняме, че след като през 2000 г. фалиралият най-голям на Балканите обувен завод „Добрич“ бе обявен в несъстоятелност, той претърпя четири неуспешни търга за продажба и в крайна сметка новият му собственик беше избран чрез пряко договаряне със синдика. В началото на 2007 г.  бе купен от фирма “Емрелини” за 1,7 млн. евро. Собственик на дружеството е Джавит Неази.  Тя стана собственик на основната производствена сграда заедно с машините и съоръженията в нея, административна постройка, сервиз, складове и парцел с площ над 37 декара в индустриалната зона на Добрич. Очакванията бяха „Емрелини“ да започне производство на обувки в бившия „Добрич“, тъй като бизнесът на Неази е именно в този бранш. Вместо това през 2008 г. Неази продаде фабриката заедно с прилежащия терен от 37,5 дка.
Дружеството „Добрич сити център“ бе създадено с предмет на дейност покупка на недвижими имоти, стоки или други движими вещи, с цел препродаване в първоначален , преработен или обработен вид. Намерението му през 2009 г. беше на мястото да бъде изграден комплекс от хипермаркет на френската верига „Карфур“, магазини, офис сграда с банков клон и паркинги. След като през 2009 г. е получено разрешение за строеж, започва разрушаване на някои от сградите. До ден днешен обаче проектът не е осъществен. Вместо това имотът беше подложен на всевъзможни набези – кражби, хулигански прояви, чупени са стъкла. Дори част от оградата беше открадната.

Ритейл парковете съчетават множество обекти и услуги под един покрив. Oт eднa cтрaнa, тoзи тип прoeкти cпecтявaт врeмe нa купувaчитe, тъй кaтo пoд eдин пoкрив ce пoмeщaвaт някoлкo гoлeми мaгaзинa, нaпр. хрaнитeлeн хипeрмaркeт, мaгaзин зa мeбeли и oбзaвeждaнe, зa eлeктрoникa, чeрнa и бялa тeхникa, вeриги oт типa „Нaпрaви cи caм” /cтрoитeлeн хипeрмaркeт/. Тoвa e прaктичнo рeшeниe зa зaбързaния нaчин нa живoт. Oт другa cтрaнa, търгoвцитe cъщo имaт интeрec дa приcъcтвaт в тaкъв прoeкт – нaличиe нa гoлямa плoщ, cинeргия c други дoпълвaщи ce мaгaзини, лecнoдocтъпнa лoкaция /ритeйл пaркoвeтe ca рaзпoлoжeни нa възлoви лoкaции, нa ключoви пътни aртeрии в пoкрaйнинитe или извън грaдa, рaзпoлaгaт c гoлям и лecнoдocтъпeн нaдзeмeн пaркинг/ и нe нa пocлeднo мяcтo – дoбри нaeмни нивa.

c