Понеделник, 11 декември 2023

11.12.2023

Последвайте ни

Започна подготовката за празника на Сливен, който се отбелязва на Димитровден

Започна подготовката на поредицата от събития, които ще бъдат посветени на празника на града – Димитровден, съобщиха организаторите от Oбщина Сливен.
Началото ще бъде поставено на 1 октомври в зала „Васил Левски" с открит Национален турнир по спортни танци „Сливен 2023". Седми средновековен събор „Помни славата" ще се проведе на Крепост „Туида" от 6 до 8 октомври. Първият национален конкурс – надпяване „Славеи пеят край Сливен" ще се състои на 7 октомври. От 10 до 13 октомври ще се състои Шестият международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра". Есенният театрален салон ще бъде в дните от 13 до 31 октомври. 
Официалното начало на Международния планински маратон „Хайдушки пътеки" ще бъде дадено на 21 октомври. През същия ден в зала „Васил Левски" ще започне ХIX Международен турнир по борба за кадети „Стоте войводи".
Откриването на художествено-документална изложба „Елисавета Багряна – вечно търсеща и винаги вярна на себе си", ще се състои на 24 октомври в Регионална библиотека „Сава Доброплодни". Тя ще бъде съпроводена с литературна вечер в зала „Сливен", посветена на 130-години от рождението на Багряна.
Тържественото заседание на Общински съвет-Сливен по повод празника на града бъде на 25 октомври от 11:00 ч. в зала „Сливен". Ще има тържествен концерт с участието на Женски народен хор „Ваня Монева", Симфоничен оркестър – Сливен и децата от проекта „Музиката вместо улицата".
Празничният 26 октомври ще започне с отслужване на света литургия в Катедрален храм „Свети Димитър". В Къща-музей „Добри Чинтулов" ще се състои ритуал по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов" в паметната лауреатска книга. На пл. „Хаджи Димитър" жителите и гости на Сливен ще наблюдават историческа възстановка „Разпускане на хайдушка дружина", а след нея ще се състои тържествената церемония по повод празника на Сливен. В галерия „Сирак Скитник" ще бъде открита Национална изложба изобразително изкуство – Сливен'2023. Тогава ще бъде връчена и наградата „Сирак Скитник".
Сливен чества празник на Димитровден, когато според народните представи, започва зимата. През възраждането в града тогава се е провеждал Сливенският Касъм (от турски Димитър), т.е. Димитровският панаир.

c