Сряда, 29 март 2023

29.03.2023

Последвайте ни

За кражба: С 4 години затвор и санкция от 5000 лв. наказаха Д.К. магистратите в Добрич

Окръжният съд в Добрич призна за виновен подсъдимя Д.К. по обвинение за неправомерно ползване на чужда банкова карта и кражба от частен дом 

След направени пълни самопризнания, на лицето е наложено наказание от 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 5000 лева. От пресцентъра на Окръжен съд съобщиха, че Д.К. се е признал за виновен в това, че на 8 август 2021г., при условията на опасен рецидив, е извършил кражба от частен дом, и при условията на продължавано престъпление е използвал платежен инструмент без съгласието на титуляра.

Според описаното в обвинителния акт, около 5.00 часа на посочената дата, подсъдимият влязъл в къща в Добрич през входната й врата, която не била заключена. Откраднал оттам четири мобилни телефона, таблет и други вещи, собственост на обитателите на дома – мъж и жена. Общата стойност на противозаконно отнетото имущество възлиза на 930.90 лева. Мъжът извършил кражбата от стая, която се намирала непосредствено до спалнята, в която през това време семейството спяло. От същото място подсъдимият взел и две банкови карти, към едната от които имало залепена бележка с ПИН кода й, както и други документи.

След като напуснал жилището на пострадалите, имайки у себе си банкова карта и пин кода й, подсъдимият решил веднага да я използва, като изтегли пари с нея. За времето от 06.38 ч. до 11.07 ч., на банкомати в три населени места - Добрич, Варна и село Стожер, той използвал платежния инструмент 25 пъти, като успял да изтегли с него общо 5 851.49 лева.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Наред с наложените му наказания лишаване от свобода и глоба, мъжът е осъден и да заплати на пострадалите обезщетение за причинените от деянията му имуществени вреди в общ размер на 6 654.39 лева.

Постановената от Окръжен съд – Добрич присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

c