Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Юлияна Антонова-Мурата идва в Добрич за представяне на последните си книги

На 13 юни, понеделник, от 18.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков" ще гостува Юлияна Антонова-Мурата. Тя ще представи своите книги „Моши моши, Япония”, превърнала се в бестселър с над 22 000 продадени копия, „Уки уки, Япония” и „Сан сан, Япония”.

Юлияна Антонова - Мурата е родена в София, но живее от години в Япония. Била е омъжена за японец, от когото има син. Години по-късно, след като се разделя с бащата на детето си, среща друг японец, с когото живее и до днес е щастлива свързана в брак. Извън тази лична информация биографията на Юлияна Антонова е свързана с дипломатическа работа в българското Министерство на външните работи. Тя започва кариерата си там в средата на 90-те години като аташе, за да достигне до ранг пълномощен министър. По-голямата част от професионалната й кариера преминава в Азия - Китай и Япония. Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91 немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, след което немска филология и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е преподавател в Медицинския университет в София.

Като дългогодишен дипломат и съпруга на японец тя има възможността да живее на различни места по света - Германия, Русия, Англия, Китай, които опознава с любопитство и описва с любов. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче завинаги остава в Япония, където Юлияна живее и до днес със семейството си.

Юлияна Антонова-Мурата: България е в моето сърце, влюбена съм в Добрич

В медиите името на Юлияна Антонова бе споменавано преди години, но по съвсем различен от литературата повод. След земетресението във Фукушима през 2011 г. посолството ни в Токио осъмна без консул, защото дипломатът, който бе на този пост, напусна спешно страната поради страх от повишена радиационна активност. От министерството в София спешно повериха консулската работа на Юлияна и така за дълго време посолството на България в Токио стана неин дом, където често се налагаше да работи и през нощта. Тогава вероятно е времето, в което и малкото българи в Япония, които не са знаели или чували за Юлияна преди това, разбират за нея.

За това, което прави за сънародниците ни и за цялата й дейност в посолството в министерството в София започват да валят похвали и благодарности. Нещо, с което ведомството  не е свикнало, защото обикновено българите в чужбина имат предимно оплаквания към задграничните ни мисии. 

След края на мандата си Юлияна остава да живее със семейството си в Токио, но продължава да помага на всеки, който й се обади. Всъщност обажданията никога не спират, защото тя има навика да раздава телефона си на всеки и да се хвърля във всевъзможни каузи и дори приключения заради хора, които не познава.

Някои от феновете на Юлияна твърдят, че е написала книга за чудесата в ежедневието на японците, които на нас българите толкова много ни липсват. Всъщност "моши моши" в превод от японски означава "ало" в телефонен разговор между близки хора, така и "извинете, мога ли да ви помогна." Затова приятели на авторката смятат, че тя просто за пореден път е искала да помогне. Този път на хората да бъдат добри. До момента Юлияна Антонова - Мурата има две издадени книги: "Моши моши, Япония" и "Уки уки, Япония", които са истинска сензация на българския книжен пазар.

В интервю за Про Нюз Добрич по повод премиерата на “Сан сан, Япония” Юлияна Антонова-Мурата сподели, че желае да доведе близките си в Добрич. Каза, че свързва града със „спонтанното желание ако един ден се върнем по една или друга причина в България, да поживеем със съпруга ми в това красиво градче“.  „Влюбена съм в този град и хората. Няма да забравя гостоприемството при представяне на първите две книги“, сподели писателката.

c