Сряда, 29 март 2023

29.03.2023

Последвайте ни

ЮЛИ (прогноза): Гръмотевични бури и температури до 38° в област Добрич

Очакваните най-ниски минимални температури през юли ще са между 13 и 18°, а най-високите - между 34 и 39°. Това сочи прогнозата, изготвена от синоптиците в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

През юли се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 23°, а за планините - между 6 и 14°.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 35 и 100 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 27 и 60 л/кв.м., а за планинските райони - от 70 до 120 л/кв.м.. За района на област Добрич - от 30 до 50 л/кв.м.

карта / НИМХ

Юлските температури рекорди - регистрираните абсолютните максимуми у нас са в интервала от 40 до 44°.

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са малко - до 4.

Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които за повечето райони са между 40 и 44°. Според древния български календар, дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници".

През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са и засушаванията.

Месец юли ще започне с много слънце и очакванията са термометрите на много места да отчетат максимални стойности между 30 и 35°.

Юли ще започне с предимно слънчево време, а максималните температури ще са между 30 и 35°. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в западните и планинските райони, ще превали и прегърми.

Около средата на първото десетдневие в цялата страна ще е предимно слънчево, а вероятността за валежи ще намалява. Температурите ще са близки до обичайните за периода. През втората половина от първото десетдневие отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки. Очаква се тогава и температурите да се понижат, но да останат близки до нормите.

графика - данни / НИМХ

В началото на второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури и градушки - повишена. Температурите ще се понижат още. Около средата и до края на десетдневието изгледите са за слънчево време през повечето дни в по-голямата част от страната. Изолирани следобедни валежи се очаква да има на по-малко места и да са с по-малка продължителност и количества. Температурите ще се повишат и в края на периода ще са по-високи от климатичните норми.

През третото десетдневие на юли по-голяма е вероятността времето да е слънчево, сухо и горещо. Изгледи за краткотрайни следобедни валежи, придружени с гръмотевици на отделни места, има главно в началото и в края на периода.

Астрономическата справка показва, че в началото на юли продължителността на деня ще е 15 часа и 16 минути

В началото на юли слънцето в Добри изгрява в 5 часа и 30 минути, и залязва в 20 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 22 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 17 минути, и залязва в 20 часа и 48 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути.

Фазите на луната през юли са: първа четвърт - на 7 юли, пълнолуние - на 14 юли, последна четвърт - на 21 юли, а на 28 юли е новолуние.

ЗДРАВЕ

През юли слънцегреенето е продължително, а същевременно се повишава и нивото на ултравиолетовата радиация. Слънчеви очила с UV филтър, шапки в светли цветове, консумацията на пресни плодове, зеленчуци и повече негазирани течности, са само част от възможностите, с които може всеки да избегне възникване на кожни и различни видове ракови заболявания.

HD wallpaper: Summer, drink, cocktail | Wallpaper Flare

източници: БТА / НИМХ

c