Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Внимание! Бурен вятър в област Добрич, фьон в районите на Каварна и Шабла

За 21 ноември е обявен жълт предупредителен код за усилване на вятъра в област Добрич, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология / НИМХ/. В най-северните части на Черноморието се очакват пориви на вятъра със скорост от над 100 км/ч - фьон.

През следващото денонощие по преминаването на студен атмосферен фронт времето ще бъде предимно облачно. През нощта в Западна и Централна България ще има значителни валежи от дъжд, а през деня валежната зона ще се премества на изток и главно в югоизточните райони на места валежите ще са интензивни. По преминаването на фронта са възможни и гръмотевици. През нощта и преди обяд в Източна България и северно от планините ще продължи да духа умерен, временно силен вятър от юг-югозапад.

В понеделник, отначало в западната част на Дунавската равнина, а до края на деня навсякъде посоката на вятъра ще се обърне от северозапад и ще нахлуе сравнително по-студен въздух. Сутрешните температури ще са сравнително високи - между 8° и 13°; в Добрич около 12-13°, през деня ще достигнат 16°, в югоизточните райони до 20°. След обяд от северозапад валежите ще спират, по-късно и облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

В област Добрич

Във вътрешността на региона до обяд ще продължи да духа силен вятър от юг-югозапад, с пориви до 20-24 m/s. Ще има валежи от дъжд с количества 20-35 mm. След обяд валежите ще спират.

В района на Черномрието вятърът ще е от юг, с пориви 20-24 m/s (8-9 бала по Бофорот), следобед ще промени посоката си от запад-северозапад и в края на деня ще отслабне. Вълнение на морето 4-5 бала. В районите на двете морски общини Шабла и Каварна - бурен вятър със скорост 20-29 m/s (70-100 km/h) и/или пориви до 32 m/s (115 km/h) - локален вятър (фьон, бора).

През първия ден от последната пълна седмица на ноември в планините ще бъде облачно и мъгливо. На много места ще има валежи от дъжд, отначало само по най-високите части от сняг, но с понижението на температурите сняг ще вали и на по-малка надморска височина - над около 1600 метра. След обяд валежите ще отслабват и спират, привечер от запад-северозапад и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който по-късно през деня ще започне да се ориентира от запад-северозапад и ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°, на 2000 метра - около 1°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, значителни след обяд главно в южните райони. Възможни са и гръмотевици. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад, който след обяд ще се ориентира от северозапад и ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 18° и 21°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, но след обяд ще отслабва.

Продължителността на деня на 21 ноември ще е 9 ч. и 32 мин.

прогноза за област Добрич // таблица/данни - НИМХ

източник: НИМХ / Дежурен синоптик: Евгения Егова

c