Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Вицепрезидентът Илияна Йотова награди победителите в седмото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене за ученици в чужбина

Вицепрезидентът Илияна Йотова награди победителите в седмото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене за ученици от първи и втори клас в чужбина „Аз Буки Веди“, което се проведе днес в град Арма, Северна Ирландия. Йотова е гост на събитието по покана на Първо българско училище „Иван Вазов“. 
Събитието се организира присъствено от Асоциация „Българска култура и образование“ и Първо българско училище „Иван Вазов” в Арма, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, със съдействието на инициаторите БНУ „Аз Буки Веди” в  Кьолн, Германия, под патронажа на Марин Райков, посланик на България в Лондон, Обединено Кралство и Северна Ирландия. В конкурса се включиха ученици от първи и втори клас от 24 български неделни училища от 9 държави.
Конкурсът се проведе в три кръга. Първи кръг бе четене на познат текст от читанката за първи и втори клас. Във втори кръг, който представлява четене на непознат текст в мерена реч, преминаха всички участници. Трети кръг е четене на непознат текст – проза, като до него журито допусна само най-добре представилите се участници, които получиха допълнителни текстове в проза.
След този кръг журито определи победителите. За „Цар на буквите“ в първи клас бе избран Андрей Илиев, а от втори клас Оливър Янков от българското училище в Лондон. За „Властелин на буквите“ в първи клас бе избрана Яна Янчева, а от втори клас – Кристин Марковска. 
Вицепрезидентът поздрави всички  ученици от първи и втори клас, включили се в конкурса. 
Посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия също връчи награди на Михаела Георгиева, от българското училище в Париж, на Анаиз Янкова от българското училище в Лондон, на Матей Добрев от българското училище в Арма и на Елиана Митев от училището в Париж. 
„Аз Буки Веди“ отличи Ева Илиева от българското училище в Париж, Вяра Серафимова, Ая Христенко и Ясен Павлов и от училището в Сарсбъри. 
От Изпълнителната агенция на българите в чужбина (ИАБЧ) към МВнР връчиха грамоти на българските училища, от които се включиха ученици в конкурса, за достойно участие и представяне на училището. 

c