Събота, 01 април 2023

01.04.2023

Последвайте ни

Висшият съдебен съвет се отказа да закрива Районния съд в Каварна

Няма да има закриване, вливане или обединяване на районни съдилища. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) се отказа да прилага който и да е от разработените модели за реформа на съдебната карта. Основният мотив за това е липсата на каквато и да е подкрепа от законодателната, изпълнителната и местната власт, от професионални организации, адвокати, нотариуси и др. при проведените обществени обсъждания това лято за пилотното въвеждане на някои от моделите.

През май СК на ВСС предприе първи стъпки към прекрояване на съдебната карта. Тогава кадровиците откриха процедура за реорганизация на няколко районни съдилища от три съдебни района, като идеята беше да бъдат „разиграни“ различни варианти за реформата им – някои от тях да бъдат изцяло закрити, а други обединени.

ВСС нарочи за закриване съда в Каварна и обединяването му с Балчик

Едно от предложенията касаеше районният съд в Каварна, който трябваше да се обедини със съда в Балчик.

ВСС проведе редица обществени обсъждания и в нито едно от тях не срещна подкрепа от всички институции и хора, извън съдебната власт.

По повод резултатите от дискусиите, председателят на ВАС Георги Чолаков заяви днес: „За да има реформа на съдебната карта, са необходими задълбочени обсъждания и подкрепа от всички останали власти. Не съществуваме сами за себе си. Апелирам към останалите две власти, защото това не е само наш проблем. Съдебната реформа е неизбежна, но трябва да се направи след консенсус на всички нива, защото тя рефлектира върху държавността и достъпа на гражданите до правосъдие“.

За запазването на Районен съд – Каварна се обявиха на общественото обсъждане

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който се включи в заседанието на СК на ВСС именно по въпроса за съдебната карта, заяви, че дебатът за съдебната реформа не трябва да се ограничава само във ВСС.

По думите му една от причините да няма подкрепа за нито един от моделите е, защото дискусията беше затворена в съдебната система и не се разбираше достатъчно добре, че това не е въпрос за зачеркване на един или друг съд, а има отношение към много дълбоки реформи в страната – административно-териториалното деление, дълбоки демографски проблеми, данните от последното преброяване и други процеси, които излизат.

c