Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

Висококачествената профилактика следва да се превърне във фокус на българското здравеопазване, заяви президентът Румен Радев

Висококачествената профилактика следва да се превърне във фокус на българското здравеопазване, заяви президентът Румен Радев, който участва в откриването на нов етаж на Клиниката по гастроентерология и хепатология на „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ - Младост". Това съобщиха от прессекретариата на президента. Държавният глава подчерта, че профилактиката остава една от „болните“ теми в българското здравеопазване и от това страда и здравето на нацията.
Разширяването на клиниката допринася за развитието на съвременна медицинска помощ и дава надежда, че в България може да има качествено здравеопазване на световно ниво, каза още президентът и призова моделът на българското здравеопазване да се обръща към най-важното и това е навременната профилактика и превенция.
„Днешното събитие е доказателство, че там, където има мисъл за хората, интерес и познание за последните достижения в областта на науката и световната медицинска практика, където има ясна визия, воля на най-високо управленско ниво и високоефективни форми на мениджмънт, нещата се получават и българското здравеопазване започва да придобива онзи съвременен облик, който обществото ни очаква с голяма надежда“, каза още държавният глава. По думите му то е и пример за здравен мениджмънт, който следи пулса на потребностите на хората.
Президентът поздрави екипа на клиниката за техния професионализъм и новаторството, за хуманното отношение към пациентите и грижата за качеството на живот, с които допринасят и за развитието на страната ни като модерна европейска държава. 
БТА припомня, че вчера Румен Радев обяви началото на 21-вото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа", която се провежда под патронажа на държавния глава и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация. Началото на тазгодишната кампания бе дадено в Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) - Бургас. „Българската Коледа" не е просто дарителска кампания, тя е нещо много повече - тя ни дава вярата, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности, каза президентът Радев.
 
 
 
 

c