Петък, 02 юни 2023

02.06.2023

Последвайте ни

"Венчан за България" - в Добрич е подредена изложба за кап. Списаревски

"Венчан за България. Кап. Димитър Списаревски" е мотото на съвместна изложба на Регионалния исторически музей Добрич и Регионалната библиотека „Дора Габе“. Тя е подредена в навечерието на 20 декември, когато почитаме паметта на кап. Димитър Списаревски, български офицер, летец изтребител, роден в Добрич, загинал през 1943 г. при боен полет, по време на бомбардировките на София през Втората световна война

Регионален исторически музей Добрич участва в съвместната инициатива в фотодокументална изложба постери, посветена на легендарния пилот, роден в Добрич. Тя проследява неговия жизнен път - от ученическите му години до смъртта му в небето над София. Специално място е отделено на подвига му от 20 декември 1943 г., когато той извършва първия въздушен таран в историята на българската авиация и бива наречен "живата торпила". Представени са и други добруджански летци, дали живота си в сражения с Англо-американската авиация през Втората световна война.

В изложбата библиотеката се включва с представяне на различни издания, свързани с живота и героичната смърт на кап. Димитър списаревски – книги, вестници и списания, фотографии.

Сред тях посетителите ще видят: „Списаревски. Повест за живата торпила“ на Любен Овчаров; Първата „Жива торпила“ от сборника на Атанас Пеев „Сродени с Добруджа“; специално издание на Клуб на летците „кап. Димитър Списаревски“ към Съюза на възпитаниците на ВНВ училище, ШЗО и РЗВ Капитан Димитър Списаревски – летец изтребител. ЖИВАТА ТОРПИЛА. Живот и гибел; „Родът на Димитър Списаревски – род на патриоти и герои“. Научни съобщения на Съюз на учените в България – клон Добрич, т.8, №2, 2006; фотографии от лобното място на летеца и и др.

Изложбата е подредена в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана 15 декември и ще остане до 14 януари 2022 г.

c