Петък, 01 март 2024

01.03.2024

Последвайте ни

Великобритания започва разследване на твърдения за незаконни убийства в Афганистан

Съдебните власти в Обединеното кралство започнаха разследване за изясняване дали британската военна полиция е прикривала или не е извършила адекватна проверка на твърдения за незаконни убийства, извършени от британските въоръжени сили в Афганистан между 2010 и 2013 г., предаде Асошиейтед прес.
Британското правителство нареди разследването, след като адвокати внесоха съдебни искове от името на семействата на осем афганистанци, за които се твърди, че са били убити от британските специални сили при среднощни акции през 2011 и 2012 г.
Съдията, който е натоварен с проверката, се зарече, че ще разплете историята "до дъно", за да се изясни дали Кралската военна полиция е разследвала случаите по надлежния ред.
"Без съмнение е важно всеки, който е нарушил закона, да бъде разследван от компетентните органи. По същия начин името на всеки, който не е извършил нищо нередно, трябва да бъде изчистено и да отпаднат всякакви подозрения срещу него", заяви съдия Чалрз Хадън-Кейв. "Това е от изключителна важност както за репутацията на въоръжените сили, така и на страната ни."
В хода на разследването на двата случая ще се изяснява и дали смъртните случаи "са част от някакъв повтарящ се модел на екзекуции без съд и присъда, извършвани по онова време от британските въоръжени сили в Афганистан".
По време на 20-годишната мисия на НАТО в Афганистан, започнала след терористичните атаки от 11 септември, там бяха разположени хиляди британски войници. Много от тях участваха в ожесточени боеве с бунтовниците в южната провинция Хелманд.
През 2014 г. Великобритания обяви, че прекратява бойните си операции в Афганистан и остави там само малък контингент, който да обучава афганистанските сили за сигурност. Последните британски военнослужещи си заминаха през 2021 г., когато всички международни сили се изтеглиха окончателно от Афганистан.
Хадън-Кейв поясни, че много от изслушванията по разследването ще трябва да се състоят при закрити врата от съображения, свързани с националната сигурност.
"Лей Дей", правната кантора, представляваща семействата на убитите, заяви, че според документи на британското министерство на отбраната офицерите масово са знаели за незаконните убийства, извършвани от специалните сили на Обединеното кралство в Афганистан, но не са уведомявали военната полиция.
Отделно от това миналата година в разследване на Би Би Си бяха отправени твърдения, че между 2010 и 2011 г. подразделение на силите със специално предназначение САС (SAS) може да е убило десетки хора в Хелманд, включително невъоръжени мирни граждани, при акции за залавяне на талибански командири "живи или мъртви" и разбиване на мрежи за подготовка на взривни устройства.
Тогава представители на силовите ведомства определиха изнесената информация като невярна. По думите им вече е имало разследване на твърденията за неправомерни действия, но при него не са открити достатъчно доказателства за започване на съдебно преследване на когото и да било.

c