Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

Великобритания и Ирак се споразумяха да засилят сътрудничеството в борбата срещу наркотрафика и тероризма

Британският министър за сигурността Том Тугендат вчера обеща повече британска подкрепа за силите за сигурност на Ирак в борбата срещу производството и трафика на наркотици, предаде Асошиейтед прес.
По време на свое посещение в Багдад, Тугендат заяви, че британски официални представители "искат да надградят нашето силно съдействие в сферата на противодействието на тероризма" и да разширят отношенията между страните в сферата на сигурността, за "идентифициране и справяне с общите сериозни заплахи от страна на организираната престъпност", включително "трафика на хора, контрабандата, прането на пари и наркотици, които работят заедно като криминална мрежа, подкопаваща цялата държава Ирак".
През последните години Ирак служи предимно като транзитна точка за наркотици – особено за амфетамина каптагон, който се произвежда в съседна Сирия – но има някои признаци, че Ирак също започва да става страна производител, посочва АП.
Тугендат посочи, че миналия месец иракските власти са открили фабрика за производство на каптагон в провинция, граничеща със Саудитска Арабия. Страната от Персийския залив е основен пазар за хапчетата.
"Наркотиците, трафикът на хора, тероризмът и насилието винаги се припокриват", заяви Тугендат пред Асошиейтед прес. "Виждаме, че престъпните групи, трафикът на хора и наркотиците засягат не само Ирак, но и целия регион и много от нашите приятели и съюзници в региона", добави той.
Иракският премиер Мохамед Шия ас Судани заяви, че страната му е положила "значителни усилия" за борба с наркотиците и трафика на хора. Судани добави, че иракското и британското министерство на вътрешните работи се подготвят да подпишат споразумения, очертаващи сътрудничеството им по тези въпроси.
Според британски официален представител, говорил при условие за анонимност, сътрудничеството ще се съсредоточи върху споделяне на информация за подкрепа на борбата срещу тероризма и върху "тежката организирана престъпност".

c