Четвъртък, 30 март 2023

30.03.2023

Последвайте ни

Веднъж на 10 години: Над 3500 българи успешно се преброиха през първите 7 часа на Кампанията

Всяко едно домакинство има значение - Атанас Пеканов, вицепремиер в служебния кабинет.

За нас това е един много емоционален ден. Преброяването е задача, която се случва веднъж на 10 години. Това за мен е петото преброяване, в което участвам. Електронното преброяване 2021 година започна в 00 часа. Първата регистрация беше още в първата минута. До 7 часа имаме преброени 3571 души, като почти половината са в София  - 1503, във Варна са 321, в Бургас – 241, в Пловдив - 229”, разкри председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Той, заедно с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов., откриха официално „Преброяване 2021“ на пресконференция.

Според Цветарски се очаква засилен интерес към преброяването. От НСИ се надявам да се самопреброят около 70% от населението. Онлайн българите могат да се преброят до 17 септември. От 18 септември до 3 октомври служители ще посещават домовете ни, за да съберат уникални кодове, които се генерират след онлайн преброяването. Заедно с тях тези, които не са се самопреброили, ще могат да го направят в дома си на хартия. Глобата при отказ за участие в преброяването е 160 лв. От НСИ подчертаха, че данните, които се изискват, са защитени и няма да бъдат разпространявани публично.

Председателят на НСИ посочи, че пандемията се е отразила и на преброяването. То беше отложено с година заради COVID-19. Според Цветарски обаче здравната обстановка в страната е усложнила подготовката на процеса.

„Включи се, защото си важен” е мотото на кампанията.

От НСИ съобщиха и за хакерска атака към системата. Работи се по нейното преодоляване, но според тях това ще доведе до ограничаване на част от ресурсите.

 „Засега имаме 56 грешни имейл адреси, моля ви, проверявайте си ги хубаво. Друго, което често се греши, е, че се попълва датата, на която изтича документът за самоличност, а не на която е издадена. До 6 часа са обработени над 62 000 заявки, а от 2 часа има страхотен наплив – над 200 000 потребителя. Системата работи по бавно, това ще се преодолее, като се включат всички ресурси”, обясни заместник-председателят на НСИ Диана Янчева 

"Преброяването е изключителен важен процес за всички нас, както и за мен. В качеството си на вицепремиер вярвам, че е много важно да имаме данни за българското общество. Всеки един гражданин, всяко едно домакинство има значение. Националното преброяване е важно, само то ще ни даде данните за всяко едно кътче от страната ни – до най-малкото селце", заяви Атанас Пеканов.

От 00.00 часа на 7 септември можем да се преброим електронно

Той призова гражданите да се включат в процеса, при това онлайн, тъй като по този начин преброяването става лесно и бързо. 

„Само преброяването ще ни даде пълната картина за страната ни – от най-големия град до най-малкото селце. Като икономист, а и в ролята си и на вицепремиер, и на експерт, аз наистина вярвам, че само така можем да взимаме правилните решения. Само ако знаем всичко за страната, можем да търсим правилните политики, работещите и ефективни стратегии. Преброяването ще повиши представителността на взетите решения”, каза още вицепремиерът.

Той посочи, че данните от преброяването са важни и за Плана за възстановяване и неговото разделение на административни района.

„Преброяването е толкова важно, защото е единственият способ, с който ще получим пълната картина с всички детайли. Ще знаме всяко едно домакинство как живее, с какво се отоплява, какво образование има. Преброяването днес ще се отрази на качеството на живот утре. За да планираме после бъдещето си”, посочи той.

Можете да се включите в преброяването ТУК.

След хакерска атака, временно порталът на Национално преброяване 2021 беше недостъпен. Макара и трудно, към този час страницата за регистрация вече може да бъде заредена.

c