Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Във вторник стават най-много катастрофи в област Добрич, най-рисково е времето от 16 до 18 часа

Най-много тежки катастрофи в област Добрич през изминалата година са станали във вторник, а най-малко - в неделя. Това съобщи за Про Нюз Добрич началникът на сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев. Най-много пътнотранспортни произшествия са възникнали във времевия интервал 16-18 часа.

Данните сочат, че през 2021 година в област Добрич са станали 123 тежки пътни инцидента с 13 загинали и 158 ранени. В сравнение с предната година тежките катастрофи са със 17 повече, а ранените с - 25. Убитите са с 5 по-малко.  

14 са произшествията с деца, едно е загинало, а ранените са 14. В три от катастрофите непълнолетните са били водачи – на тротинетки, велосипеди или други. Деца са пострадали като пътници в автомобили в 9 инцидента, при тях има една жертва под 18 години и девет ранени. Двама непълнолетни са пострадали като пешеходци.

Единичните пътнотранспортни произшествия – блъскане в дърво, в стълб, в крайпътно съоръжение, са 25. В 28 от катастрофите става дума за  удряне на пешеходец. 41 са сблъскванията между моторни превозни средства. Четири от тежките произшествия с петима ранени са предизвикани от пияни или дрогирани шофьори.

Най-честата причина за катастрофите е несъобразена скорост – в 21 от случаите, с 1 загинал и 23 ранени. Поради внезапна промяна посоката на движение са станали 15 тежки инцидента с 4 убити и 14 пострадали. В 12 от случаите причината е отнемане на предимство на кръстовище, в 14 – отнемане на предимство на пешеходец и т. н.

c