Събота, 02 март 2024

02.03.2024

Последвайте ни

Василен Васевски, който живее в САЩ, прави съвместна изложба с Александър Димитров във Варна

Василен Васевски и Александър Димитров откриват съвместна изложба живопис в Арт галерия „Ларго“ във Варна. Озаглавили са експозицията си „За незримите неща“. Двамата се познават от студентските години в Националната художествена академия в София, но след това пътищата им се разделят, защото Васевски емигрира в САЩ, а Димитров твори в родния си Пловдив. 
„Сашо беше един от художниците, които още като студент успяваше да продава картини и да представя своето изкуство в чужбина, което в 90-те години беше вдъхновяващо за нас“, разказа Васевски, който дойде във Варна за изложбата в „Ларго“. Двамата започват да общуват отново през 2015-а и от шест години работят върху идеята да направят заедно изложба. Радвам се, че това се случва тук, защото това е една от най-хубавите галерии, в които съм бил, каза Васевски, който е излагал в Ню Йорк, Хюстън, Ню Орлиънс и в Чикаго, където и живее. 
Интересното е, че картините им влизат в диалог, без предварително да са се наговаряли какво ще покажат, каза Васевски. Той смята, че търсенията им са в една посока, въпреки различния стил, по-обобщен при него и по-орнаментиран при Димитров. Виждането му е, че голямата им тема е любовта като космически принцип, на който е базиран всемира. "В моя случай има и носталгия, и то не само към родината, а и към изгубени приятели и близки места. Има го и стремежът към красота и добро, защото и двамата споделяме схващането, че голямата мисия на изкуството е да прави хората по-добри, да отваря сетивата им за красотата, която не виждат, забързани в делника", каза още Васевски. Той счита, че през трудностите в наши дни изкуството ни дава възможност да мислим за вечните, незримите неща. Колегата му посвещава изложбата на добрите учители, на градивните приятелства и на всеки ценител, припознал себе си като съмишленик. 
Първата изложба на Василен Васевски в САЩ е била в галерия „Агора“ в Манхатън. Сподели, че в началото трудно свикнал с мащаба на страната, но после установил, че може по-лесно да намериш мястото си в такава среда, отколкото в нашата малка, „наситена с таланти и отношения страна“. 
Често в градовете в САЩ галериите са групирани в един и същ квартал и имат практика да откриват изложби в една вечер, разказа още той. Получават се и мини фестивали, в които се включват ресторанти със специално меню и намаления, а общината издава карта на събитието за посетителите. Образованието е с идея за практичност и винаги редом с класическите, се учат специалности, които ще дадат възможност на бъдещите творци да оцеляват по-лесно, посочи Васевски, който преподава в колеж. 
В Чикаго от 16 години съществува група „Български художници зад граница“, в която членуват около двадесет души от САЩ и Европа. Те се изявяват заедно в изложби и фестивали. В момента единадесет от авторите се представят в галерия „Мисията“ на Министерството на външните работи у нас.  
Александър Димитров има 16 самостоятелни изложби в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат е на награди в Япония, Бургас и Варна. Създател на Студио „Бяла зона” и куратор на 26 изложби. Това е петата му изява в галерия „Ларго“, едната е съвместно с Юлий Шумарев.
 

c