Неделя, 03 декември 2023

03.12.2023

Последвайте ни

Върнаха на прокуратурата делото за смъртта на 9-годишния Стефчо от Кардам, отровен с препарат за мишки

Делото срещу 61-годишния Живко Добрев Иванов, срещу когото е повдигнато обвинение за смъртта на неговия внук Стефан в с. Кардам, бе прекратено и върнато на прокуратурата от състав на Окръжния съд в Добрич заради пропуски. Днес трябваше да се състои първото разпоредително заседание по делото.

Припомняме, че трагедията се разигра на 27 октомври 2019 година в многодетно семейство в генералтошевското село. 9-годишният Стефан почина, отровен от химически препарат срещу гризачи, поставен в стената на стаята, а две от сестрите му се лекуваха в болница.

В съдебната зала днес присъстваше обвиняемият, както и бащата на едно от момичетата – Ивелина. Стана ясно, че Живко Иванов иска съкратено съдебно следствие, като признава всички факти на обвинението. Бащата на пострадалото момиче пък ще заведе граждански иск за 10 000 лева.

На съд отива дядото на Стефчо от Кардам, починал от отрова за мишки

Обвинителният акт бе внесен в съда в началото на януари т.г. Дядото е обвиняем за две престъпления. Първото е по чл. 123, ал.2 от НК за причиняване по непредпазливост на смъртта на Стефан Росицев Живков чрез действия, които спадат към правно регламентирана дейност, която той няма право да упражнява. Става въпрос за специфични изисквания при извършване на фумигация и обеззаразяване на площи, помещения и др. срещу вредители, което представлява източник на повишена опасност. Изискванията са разпоредени с наредба през 2006 година. Дядото не е имал право, но е използвал този начин за борба срещу вредители с две таблетки от по три грама от биоцида „Делициа“. Второто обвинение е по чл. 134, ал. 1, т. 2 от НК за нанасяне на средна телесна повреда на внучката му Ивелина Мирославова Маринова, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота й.

Трагичният случай стана в семейството с шест деца – три момчета и три момичета. Отначало се смяташе, че децата са натровени с храна. След това основната версия в разследването бе отравяне със силни химически препарати срещу гризачи, поставени в стената на помещението, където издъхна Стефчо. Две от сестрите бяха приети за лечение в УМБАЛ „Света Марина” във Варна, като Ивелина бе с увреждане на сърцето. Според експертизата, изготвена във ВМА-София, всички са вдишали отровния газ фосфин, съдържащ се в таблетките от препарата. Според научните данни, достатъчно е излагане от порядъка на само 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

c