Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

Външният министър на Румъния осъди изявлението на китайския посланик в Париж, че бившите съветски републики не са суверенни страни

Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску осъди изявлението на китайския посланик в Париж Лу Шае, че бившите съветски републики не са суверенни страни. 
„Той поставя под съмнение суверенитета на държавите, получили или възвърнали своята независимост след разпадането на Съветския съюз. Такива изявления са неприемливи и противоречат на Хартата на ООН”, заяви дипломат номер едно на Румъния в рамките на Съвета по външни въпроси в Люксембург. 
Няколко европейски държави вече разкритикуваха изявленията на посланика и впоследствие бяха изтрити от акаунта на посолството в WeChat, информира Диджи24.
“Бившите държави от СССР нямат ефективен статут в международното право, защото няма международно споразумение, което да материализира статута им на суверенна държава", заяви преди ден Лу Шае в интервю за френска телевизия.
Пекин вече съобщи, че не приема позицията, изразена от дипломата. Говорителят на китайското външно министерство заяви, че страната уважава суверенитета на всички бивши съветски републики, които са обявили независимост от разпадналия се Съветски съюз през 1991 г. 

c