Четвъртък, 30 март 2023

30.03.2023

Последвайте ни

Вълчев: Училищата не трябва да се затварят първи

15 училища в страната са изцяло на онлайн обучение. Очакванията са техният брой да се увеличи. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Най-много от преминалите на онлайн обучение са учебните заведения в София. Останалите са на територията на Северна България - в Търговище, Шумен и Русе.

„Най-голям процент карантинирани ученици има в София. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали искания, да минат на обучение в електронна среда. Броят им е 15, но очаквам да станат повече. За съжаление имаме смъртни случаи в системата. За това трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите да се справят със ситуацията.”

Според министър Вълчев заболеваемостта в училищата е на същото ниво като това в големите фирми и предприятия. Той смята за разумно решението за онлайн обучение в гимназиален етап, където то е ефективно, за разлика от учениците в начален етап, при които онлайн обучението не дава резултат.

„Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто. Не трябва да величаем онлайн обучението, тъй като то има пропуски. В момента ситуацията е такава, че няма единна формула, няма единно решение. Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално. Факт е, че положението се влошава и моите аргументи стават все по-леки”, сподели притесненията си министър Вълчев.

Той даде за пример Франция и Германия, където училищата също не са затворени. Министърът обясни, че се следят 16 страни в ЕС, за да се вземе адекватно решение и у нас. От тях само три са избрали да затворят училищата си.

източник: NOVA

c