Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

В Шабла представиха книгата „Крайморска Добруджа“ на Ангел Ангелов

Поредното събитие в календара на НЧ „Зора 1894“ Шабла по повод 130 години от основаването на читалището, беше представянето на книгата „Крайморска Добруджа“ на Ангел Ангелов.
Роден през 1938 година в Балчик, проф.Ангел Ангелов е медик по образование, но любовта към родното място го подтиква да напише книга за Балчик, Каварна и Шабла или казано накратко за недоизказаната история на нашия край.
Проф. Ангелов не присъстваше на представянето, но повери тази важна задача на проф. Ивелин Иванов – историк от Шабла, ръководител на катедра „Стара и средновековна история“ във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“.
Уважилите събитието имаха възможността да чуят аудиозапис – приветствие от проф.Ангелов, след което проф.Иванов обясни защо е приел той да представи книгата:
„Защото сме съграждани и приятели.“ – каза проф. Иванов. Той определи труда на проф. Ангелов като голям. Книгата излъчва положителни емоции. В нея авторът отделя голямо внимание на легендите, спомените за трите населени места, на земетресенията и особено на това през 1901 година, когато е разрушен фара на нос Калиакра. В книгата се загатва и за крайбрежното пиратство.
В пета глава, проф.Ангелов отделя внимание на демографската криза. Тя звучи отрицателно, песимистично, но това показват данните – намаляване на населението не толкова в градовете, колкото в селата.
На въпроса: какво още може да се добави в книгата, проф. Иванов разказа, че е пропуснат периода от 9 септември 1944 до 1989 година и този на румънската окупация.
В края на представянето, трудът на проф. Ангелов беше определен като „навременна книга за всички, които искат да се запознаят с историята на Крайморска Добруджа.“
Втората тема, която беше презентирана и обсъдена бе „Шабла и околността в морски карти в периода XIV – XIX век“. Провокиран от Анастас Ангелов, който публикува морски карти в интернет пространството, проф. Иванов представи първото сведение, когато Шабла е отбелязана на морска карта (през 1311 година). Той показа и други карти до днешно време.
Председателят на Общински съвет Шабла д-р Йорданка Стоева каза, че предстои и втори том на книгата, но в него ще се разказва само за Балчик – родното място на автора. Община Шабла първа е откликнала на идеята за финансово подпомагане за издаването на книгата, защото „младите трябва да познават историята не само на България, но и на родния си край“.

c