Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

В област Добрич няма случай на морбили, издирват децата без ваксини

В област Добрич няма регистриран случай на морбили, нито такива със съмнения за заболяването, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.
От здравното министерство е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.
Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. От Министерството на здравеопазването се обръщат към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
След 12 години без морбили, през 2009 г. са регистрирани 614 заболели и 163 случая за 2010 г., като заболяемостта бе значително над тази за страната. Последният случай е от май 2010 г. От юни 2009 г. до май 2010 г. бяха регистрирани 777 случая на възраст от 6 дни до 42 години. Най-засегнати тогава бяха децата на възраст под една година, тези в ранна детска и училищна възраст.
Статистиката сочи, че имунизационният обхват за първа доза от ваксината /13 месечна възраст/ е била 96% през 2005 г. и намалява до 82,7% през 2015 година. За втората доза /12 години/ обхватът през последните години е бил най-висок – 96,6% по време на епидемията през 2009 г., а през 2014 г. са обхванати едва 71,5 %.
21 са вече доказаните случаи на морбили у нас. Основният източник на заразата е детското отделение на разложката болница, където 18 от тях са се лекували за други заболявания. То вече е затворено като спешна мярка за ограничаване на заразата. Сред болните е и 27-годишен мъж, който се е върнал от Италия с вече проявени симтоми на вируса. Въпреки увеличаващия се брой на болните, засега няма опасност от епидемия, смятат епидемиолозите.

Морбили или позната още като дребна шарка, брусница е остро протичащо инфекциозно заболяване, което засяга приоритетно ранната детска възраст. Характеризира се с висока заразност и всеобща възприемчивост. До 90-92% от контактните с болен или заразоносител се разболяват.
Единствен източник и резервоар на инфекцията са хората – болни и заразоносители. Особено заразни са болни в последните два дни от инкубационния период и до четвърти ден от появата на обрива по кожата. Разпространението на морбилния вирус се осъществява основно по въздушно-капков път при кашляне, кихане или разговор. По-рядко заразяване се осъществява от предмети, които имат по повърхността си пресни секрети от инфектирани.

С какви симптоми се характеризира заболяването?
След изтичане на инкубационния период, който трае средно 8-12 дни, започва внезапно влошаване на общото състояние с първоначални симптоми от страна на органите, които представляват входни врати за вирусната инфекция. Най-честите са хрема, фарингит (зачервено и болезнено гърло), конюнктивит (с чувство на парене от очите, сълзене и светобоязън). Температурата се покачва рязко, често е налице суха и дразнеща кашлица.
На фона на започващо подобрение се наблюдава ново влошаване на общото състояние, с повторно повишаване на телесната температура, но с поява на типичен обрив по кожата и лигавиците. Характерен симптом е откриване на бели петънца върху зачервена основа, които се разполагат по лигавицата от вътрешната страна на бузите (срещу предкътниците).
Обривът по тялото започва от главата (зад ушите, по лицето), постепенно обхваща шията, торса и крайниците. Обратното развитие на обривните промени следва същата последователност. Промените по кожата представляват малки по размери червени и/или леко надигнати от повърхността на кожата петънца, които могат да се сливат. Възможно е развитието на мехурчета изпълнени с прозрачна течност или в някои случаи – дори с кръв.
Характерно за морбили е, че причинява временно понижаване на имунната реактивност на организма. Това свойство е характерно още за грипния вирус и за вируса на СПИН. Тази временна имуносупресия води до често развитие на латентни инфекции – херпес, салмонела, стафилококи, както и вторични (насложени) бактериални инфекции.
Възможно е развитието на усложнения – ларингит, бронхопневмонии (първични, вторични), отит, както и засягане на нервната система, поради афинитет на вирусния причинител. От страна на централната нервна система е възможно развитието на енцефалит, менингит, гърчова симптоматика, загуба на съзнание. Засягането на периферни нерви може да доведе до развитие на парализи.

Профилактика на инфекцията:
Специфична профилактика срещу заболяването се прави чрез поставянето на ваксина. Включената в българския имунизационен календар е живата трикомпонентна ваксина – срещу морбили, паротит и рубеола. Тя се поставя в началото на втората година и на 12-годишна възраст.
При контакт на неимунни лица с болни или суспектни заразоносители се прилага ваксина до 72 час след контакта или имуноглобулин до 6-я ден след контакта. При имунокомпрометирани и бременни поставянето на ваксината е противопоказание, поради което се предпочита поставянето на имуноглобулин.
Изолация на болните се прави минимум до 5-я ден от появата на обрива. Лечението е симптоматично и се осъществява в домашни условия, освен случаите на усложнения, тежко протичане или лоши битови условия.


c