Четвъртък, 21 септември 2023

21.09.2023

Последвайте ни

В Кранево полицай обижда и заплашва гражданин след сигнал до 112 за детски труд

Жалба до министъра на вътрешните работи, до дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, до постоянната комисия по правата на човека и полицейската етика в МВР, РУ на МВР Балчик и до директора на Областната дирекция на МВР в Добрич е подадена от Димитър Петров Димов от Добрич.

В него той обяснява, че на 27 юли, около 22,30 ч. е подал сигнал на тел. 112 във връзка с това, че малолетно украинско дете, на видима възраст около 12 години, раздава флаери на оживена търговска улица в с. Кранево, принудено и насърчавано от своята майка - украинка с предполагаем статут на временна закрила.

Димов обяснил, че става дума за експлоатация на детски труд, което е наказуемо от НК, че се излагат на опасност животът и здравето на детето, което хаотично, не на себе си и стресирано от инструкциите на майка си, пресича главната улица на Кранево в най-активното време, пълна с коли, с употребили алкохол туристи от различни държави. Въобще - обстановка опасна за украинско дете, полагащо труд, насърчавано от майка си, която видимо е била употребила алкохол. Тя давала указания на детето да бъде по-агресивно в раздаването на флаери.

Служителят, приел повикването, преценил, че случаят е сериозен и следва да бъде изпратен полицейски патрул, който да направи проверка по случая на място.

Когато полицейският патрул пристигнал, нищо такова не се случило. Служителите на РУ на МВР – Балчик, вместо да проверят сигнала и снемат самоличност на майката и детето, и след като, явно, единият от тях – Георги Василев Георгиев разпознал Димов, се насочил към него.

„Непознатият за мен полицай се нахвърли вербално срещу мен, видимо недоволен, че съм ги ангажирал с такъв сигнал и нарушавам спокойствието им. Уточнението ми, че в този ден, 27.07.2022г., знам от пресата, че има специализирана проверка за полагане на труд от украински граждани, не помогна да обясня ситуацията. Няколко пъти подчертаха, карайки ми се, на ненужно висок тон, че „това не е за 112, не е спешен случай“. 

Димов обяснява, че е бил изненадан от агресивното поведение на полицая. „Не го познавам, не знам каква е причината за това поведение, не съм го предизвикал по никакъв начин. Въпреки това бях подложен на унизително отношение от негова страна пред обекта, който стопанисвам, пред очите на клиентите ми, пред туристи и граждани в разгара на сезона и в изключително активно време на денонощието“, жалва се той. Като цитира някои от използваните от униформения обидни изрази спрямо него. „Още по-смущаващи бяха изразите, включващи директна физическа заплаха срещу мен“, пише Димов.

Считам, че е недопустимо служител на органите на реда да се държи така в обществото, още повече – при осъществяване на служебните си задължения. Според мен, а и според Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР, те следва да спазват закона, като дават личен пример с поведението си, да се отнасят с уважение към всички представители на обществото, да изпълняват стриктно и безпристрастно своите професионални задачи, както и да не злоупотребяват с правомощията си, разчитайки, че няма да им бъде наложена санкция в качеството им на орган на властта.

Свидетел успял да направи запис на случилото се с мобилния си телефон. Към него от също са били отправени реплики да спре записа. Дори е бил заплашен, че ще бъде подведен под отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Полицаят заплашил Димов, че ще го глоби с 4000лв. заради това, че си е позволил да притесни служители на МВР.

Гражданинът настоява да бъде извършена проверка по случая. Той отправя молба да се отговори на въпроса каква е причината за агресивното поведение спрямо него? Има ли други подадени жалби срещу въпросните служители на МВР от граждани по повод агресивно поведение спрямо тях? Извършвани ли са проверки и наказвани ли са те дисциплинарно досега? Както и да получи отговор има ли практика българската полиция да заплашва гражданите, подали сигнал на тел. 112, с „шамари“.

Про Нюз Добрич отправи запитване до ОД на МВР извършена ли е проверка и какво показват резултатите. От там отговориха, че въпросният сигнал е постъпил на 18.08.2022 г. в ОД МВР Добрич. По случаят е възложена проверка. Срокът за приключването й е 19.09.2022 г.

c