Сряда, 27 септември 2023

27.09.2023

Последвайте ни

В Добрич купуват електрически автомобили, но ги използват в други градове

Електроавтомобилите придобиват все по-голяма популярност в България. В повечето големи градове в страната вече има паркоместа със зарядни станции, на места дори са безплатни.

Собствениците на електрически автомобили ползват голям набор от преференции, като не плащат данъци за автомобила си, нито пък паркинг в сините зони на повечето градове. Отделно от това все повече търговски обекти предоставят специални паркоместа за автомобили на ток, като често това включва и наличието на зарядни станции.

Консултирахме се със специалист-дистрибутор на електроавтомобили в Добрич от Агрооказион "Колеви", който притежава и една от трите станции за зареждане в Добрич.

"Цената на един електроавтомобил зависи най-вече от неговата батерия. Ако тя е  по-голяма, може да удвои цената на автомобила, но увеличава многократно пробега", коментира Александър Колев.

Допълва, че в Добрич все още не се движат много електромобили, но има хора, които купуват такива коли за използване в по-големите градове. Разказва за баща, който неотдавна купил екологична кола за дъщеря си, която живее в София.

Цената на един електроавтомобил, предназначен за масовия пазар, започва от 15 000 лева, като това са най-малките и надеждни модели на Митсубиши, Пежо и Ситроен, но най-разпространени са моделите в средния ценови клас на Рено - от 45 000 до 50 000 лв.

Какъв е разходът на "гориво" при електрическите автомобили е въпрос, който вълнува собствениците, защото това би направило инвестицията им успешна. Александър Колев споделя, че по данни на производителите, а и по негови наблюдения, електрическите автомобили харчат между 3 и 5 лева на 100 километра, което при традиционния бензинов или дизелов автомобил е в пъти повече, особено при сегашните цени на горивата. Разбира се, цената за зареждане на електричество зависи и от цената на доставената електроенергията.

Агрооказион "Колеви" предлага също доставка на зарядни станции за всякакъв вид батерии на електрически МПС и с различни мощности, както и кабели, нужни за автомобилите от този тип. Услугите могат да се заявят на място или на тел. 0896781271.

Станциите за зареждане на електрически автомобили по данни на сайта vsichkotok.bg са три в град Добрич и постоянно се увеличават. Зарядните устройства се намират в Агрооказион "Колеви", бензиностанция МТТ и на паркинга на магазин Кауфланд. По данни на сайта в цялата страна станциите са 874.

Преслав НЕЙЧЕВ

c