Събота, 02 март 2024

02.03.2024

Последвайте ни

Увеличава се броят на жените в австрийската армия

Австрийската министърка на обраната Краудия Танер има амбицията да увеличи броя на жените в австрийската армия, след като от 1 април беше въведена доброволна шестмесечна военна служба. Това съобщава днес австрийският ежедневник „Курир“.
Австрийската армия се ползва с голямо доверие сред населението, но в нея няма достатъчно нови попълнения. Една от мерките за преодоляване на този проблем е попълването на редиците с жени, които доброволно постъпват на военна служба. Интересът е голям, пише „Курир“, за много кратко време са се явили 144 желаещи, някои от момичетата вече са в редиците на армията, други имат повиквателни за септември и октомври.
В момента делът на жените в австрийската армия е 4,4%. За да бъде увеличен, са отменени множество формалности, които усложняваха постъпването на доброволки, обясни Танер. Доброволната военна служба за жени е разрешена от 1998 г. "Засега сме доволни от резултата, но все още има какво да се подобри", каза Танер. Министърката отбеляза, че целта е до 2032 г. жените в армията да станат 6-7%, а в по-дългосрочен план - 15%.
 
Наред с това Танер подчерта, че е против въвеждането на задължителна военна служба за жените в Австрия.

c