Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Украйна "вероятно предприема ограничено тактическо изтегляне в Бахмут" - коментари от западния печат

Украйна "вероятно предприема ограничено изтегляне в Източен Бахмут", пише "Гардиън", като цитира американския Институт за изследване на войната.
Според него по-специално може би става дума за "оттегляне с бой" на войски на Киев, но анализаторите от института допълват, че все още е твърде рано да се даде точна оценка дали става дума за цялостно изтегляне на украинските подразделения от града.
Институтът отбелязва, че провалът на Москва да спази графика си по отношение на превземането на Бахмут вероятно ще доведе до все по-голямо недоволство сред най-ревностните поддръжници на войната в Русия.
"Индипендънт" цитира публикация в социалната мрежа Телеграм на "Рибар" (на рус. "Рыбарь"), руски военни блогъри, близки до руската армия, в която също се твърди, че украинските подразделения се изтеглят от някои части на града. "Украинските въоръжени сили се изтеглят от централните и западните райони на Бахмут. Тези усилия имат за цел единствено да се спечели време и да бъдат забавени руските подразделения, колкото се може повече. Битката за Бахмут е към края си", посочват блогърите.
"Индипендънт" отбелязва, че твърденията им не могат да бъдат проверени.
Вестникът коментира, че украинските официални представители са се зарекли да продължат да бранят "крепостта" Бахмут, където се водят едни от най-ожесточените и кръвопролитни боеве от началото на войната. Изданието допълва, че независимо от тези изявления на Киев дори западните поддръжници на Украйна смятат, че руската армия и бойците на частната военна компания "Вагнер" са взели надмощие в битката за града.
"Дейли телеграф", който също цитира анализа на Института за изследване на войната, отбелязва, че може би украинските войски се готвят за организирано изтегляне с бой от града, докато на този фон руските войски се опитват да ги обкръжат и да превземат Бахмут.
Изданието също цитира данни от руски военни блогъри, както и от западни разузнавания, според които руските войски са напреднали в разрушения Бахмут, но украинските специални части в града контраатакуват.
Поначало анализаторите не отдават особено стратегическо значение на Бахмут, макар че превземането му ще повиши значително бойния дух на руските войски. Освен това, ако Русия успее да овладее града, това ще бъде първата победа на бойното поле на Владимир Путин от близо година, отбелязва "Дейли телеграф".
По данни на "Вашингтон пост" в Бахмут в момента се води битка за всяка улица, както и в покрайнините на града. Изданието цитира интервю от вчера на конгресмен Джим Хаймс, водещия представител на демократите в комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ, който повтори безпокойството на правителството на президента Байдън, че Пекин може да се готви да достави боеприпаси на Москва, за да ги използва във войната. Това според конгресмена ще бъде от доста голяма помощ за Русия, но "Вашингтон пост", от своя страна, отбелязва, че засега няма данни Китай да е предоставял военна помощ на Москва.
Вестникът допълва, че с мнението на Хаймс се е съгласил и републиканецът Майкъл Търнър, председателят на комисията по разузнаването. "Ако Китай подпомогне Русия с производствения си капацитет, тя ще се сдобие с неизчерпаем източник на оръжие, а това със сигурност ще промени динамиката на бойното поле", заяви републиканецът. Хаймс допълни, че силите на Кремъл все още запазват значителна мощ въпреки съобщенията за недостиг на боеприпаси. "Цялата руска армия не е в състояние да превземе някакъв град, за който допреди година никой не беше чувал. Но това не означава, че тя не е опасна - тя разполага с ядрено оръжие - но се оказа не това, за което я мислехме", заяви демократът.
"Ню Йорк таймс" помества репортаж за битката за Бахмут, основан на свидетелските разкази на свой екип, който е бил допуснат до фронтовата линия при войниците от 79-а десантно-щурмова бригада на украинската армия.
В разказа се описва, че за града се водят ожесточени и кръвопролитни окопни боеве, напомнящи ужасите на позиционната война по време на Първата световна война.
Изданието помества и оценка от февруари на американския Център за стратегически и международни изследвания, според който въпреки ожесточените боеве тази зима Русия е успяла да превземе от септември досега едва около 400 кв. мили (ок. 1000 кв. км) на целия източен фронт.
"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че Украйна в момента обмисля с какви възможности за действие разполага в битката за Бахмут, както и че войските на Москва срещат трудности да поддържат натиска върху украинските подразделения в града.
Вестникът допълва, че Киев разглежда по-специално варианта за изтегляне към по-добре укрепени позиции, а Русия продължава да се опитва да обкръжи града.
Русия и Иран изпитват колебания за сътрудничеството си, след като Западът ги предупреди за последствията, пише "Файненшъл таймс".
Изданието отбелязва по-специално, като се позовава на оценки на западни официални представители, че Москва е започнала да размисля по отношение на това дали да закупи от Техеран балистични ракети поради опасения, че ако го направи, Западът може в отговор да предостави на Киев ракети с голям обсег, способни да поразяват цели дълбоко навътре в контролираните от Русия територии.
 
 
 
 

c