Сряда, 27 септември 2023

27.09.2023

Последвайте ни

Учредена е Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата

„Фестивалът на занаятите и изкуствата“, който се проведе за първи път в АЕМО Стария Добрич на 30 септември тази година се превърна в повод да се създаде „Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата“, съобщава Пепа Рашева от  Фондация „Добруджа – история традиции, култура“.

Над 40 майстори на художествени занаяти и приложници, участници във фестивала и каталога на занаятите, който изработиха организаторите, са се включили в учредяването на задругата. Част от целите, които си поставя новото сдружение, са поддържане на българските традиции в областите на занаятите и изкуството, популяризирането им по съвременен начин. Приоритетно да работят за изучаване, опазване пресъздаване и популяризиране на местните традиции, духовност и материални образци на географски регион Добруджа (включващ  областите Добрич, Силистра, Варна (в частта на община Вълчи дол и част от община Аксаково), област Разград, част от община Исперих) в страната и чужбина.

Сдружението има необичайна структура и към задължителните по закон органи на управление, е създаден Съвет на майсторите, чиято роля е да оценява новите кандидатури за членство, да наставлява и дава препоръки за дейността.

„Тези сериозни задачи и чест са отдадени, с пожизнени права на едни от най-известните не само в нашия регион, занаятчии и творци – Иван Йотов от гр. Балчик, майстор в художествената обработка на дърво, Веселин Луков от гр. Тервел – майстор ножар и Николай Ханзъров – художник. Честта и отговорността на председателското място се връчи на Алексей Николов – дизайнер и майстор в художествената обработка на накити, с над 30 години авторска дейност в страната и чужбина“, посочва Пепа Рашева.

Като пазител на традициите учредителите възложиха контрольорската дейност на музейния експерт и специалист в туризма Ивелина Георгиева - Романова от РИМ  Добрич.

Принципно членството е за творци, които практикуват  занаяти или друго приложно изкуство, но е отворено и за специалисти, които с познанията си биха допринесли за реализиране на целите.

Фондация „Добруджа – история традиции, култура“, която организира   фестивала на занаятите по проект с Община Добрич, ще подпомага новосформираното сдружение и ще съдейства за активиране икономическия потенциал и увеличаване конкурентоспособността на общността от български занаятчии, самодейни творци, творци на приложните и изобразителни изкуства, посочва още Пепа Рашева.

c