Четвъртък, 21 септември 2023

21.09.2023

Последвайте ни

Учители без Ковид сертификат ще могат да преподават, но дистанционно. МОН няма бюджет за тестове

Учителите, които не са ваксинирани или преболедували - т.е. нямат издаден зелен сертификат, ще могат да преподават, но дистанционно. Тази теза на МОН сподели пред bTV министърът на образованието Николай Денков по повод обсъжданите нови мерки срещу разпространението на коронавируса и стъпките в тази посока, които се обсъждат да бъдат въведени в училищата.

Идеята за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките и той идва като предложение от Министерството на здравеопазването, което в настоящата ситуация с пика на четвъртата вълна на COVID-19 трябва да бъде подкрепено, счита проф. Денков.

"36% от учителите са ваксинирани, а 20% са преболедували коронавирусна инфекция, но проблемът при някои от последните е, че нямат регистриран PCR тест, което прави трудно определянето на датата, на която са се заразили. "

Проф. Денков смята да повдигне пред Министерството на здравеопазването темата за признаването на антигенните тестове като основание за издаване на зелен сертификат.

Остава отворен също така въпросът - кой ще покрие разходите за тестове на учителите, които не са ваксинирани и преболедували. Министерството на образованието няма бюджет за това, заяви проф. Денков. 

Заради всички тези въпроси от МОН искат едномесечен период за въвеждането на новите мерки, ако не бъдат приети от здравните власти.

Според него въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде временно, защото и мерките ще бъдат временни, докато броят на заразените и хоспитализираните спадне.

"Ако новите мерки в училищата влязат в заповед на здравния министър, контролът по тяхното спазване вече ще бъде и на здравните власти, докато сега за това съблюдават от инспекторатите на МОН. В този случай вече и носенето на маска ще бъде задължително и вече няма да бъде "насока", каза Дянков.

Отново в прерогативите на Министерството на здравеопазването е да издаде заповед за затварянето на училищата и детските градини, а МОН отговаря за организацията на обучението в този случай, посочи Дянков.

20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са основание за преминаване в дистанционно обучение, заяви министърът на образованието.

„За нас общинските нива са изключително важни, защото на много места няма карантинирани. Планът на Министерството на здравеопазването е индикативен за това как да се действа изцяло за страната при различните нива на заболеваемост. Кога да се спира зависи не само от бройката, но и доколко са пълни болниците и доколко е натоварена здравната система“, посочи образователният министър.

По информация на МОН най-много карантиниран ученици има във Видин - 3,06%, докато в останалите области процентът е под 1.

снимка - кадър bTV

c