Събота, 02 март 2024

02.03.2024

Последвайте ни

Участниците в конференцията на ООН за климата в Дубай станаха свидетели на нетипичен протест в подкрепа на палестинците и действията за климата

Повече от 100 демонстранти се събраха днес в изложбения комплекс в Дубай, където се провежда конференцията на ООН за климата КОП28, за да призоват за прекратяване на огъня във войната между Израел и "Хамас" - нетипична гледка за Обединените арабски емирства (ОАЕ) - страна, в която свободата на словото е ограничена, предаде Ройтерс.
Властите в ОАЕ не толерират инакомислието и забраняват съществуването на обществени организации като политически партии или профсъюзи, но като домакини на годишната конференция за климата, позволиха протести по време на протичането на КОП28.
С плакати, призоваващи за "прекратяване на огъня" и "климатична деколонизация", активистите излязоха на протест в изложбения център "Дубай експо сити" и скандираха лозунги: "Свободна Палестина!".
"Искаме да се сложи край на обсадата и на окупацията", каза по време на по-малък протеста по-рано днес един от участниците му - американският гражданин от палестински произход Тарик Лутун пред Ройтерс.
Досега обаче в Дубай не е имало протести извън комплекса, където се провежда КОП28, за разлика от конференцията КОП26 в Глазгоу, където хиляди активисти за климата организираха шествия по улиците на града, посочва Ройтерс.

c