Петък, 24 март 2023

24.03.2023

Последвайте ни

Църквата отдава почит на Света мъченица Анастасия

На 22 декември православната църква чества Св. великомъченица Анастасия. Римокатолическата църква отбелязва празника й на 25 декември.

Великомъченица Анастасия е най-известната и почитана светица с това име, покровителка на аптекари и лекари. Тя била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра.

Анастасия използвала цялото си богатство, за да помага на затворените в тъмниците заради религията си християни. Тя обикаля от град на град по тъмниците, утешава ги, лекува ги, осигурява им храна и където е възможно, заплаща щедри подкупи на тъмничарите за освобождаване им. Постепенно Анастасия се превръща в изкусна лечителка, която познава и най-малките тънкости в лекарския занаят. Така получава прозвището си Фармаколитрия (от гръцки, избавителка на страданията).

Анастасия посвещава живота си на грижи за бедни, болни и нещастни. Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан.

У нас този празник е разпространен главно сред населението в Родопите. Според народните вярвания с лика на тази светица се персонифицира физическата смърт на човека. На този ден според народните поверия не трябва да се върши никаква къщна работа, за да се умилостиви смъртта. Някъде наричат празника Черноризие, защото тогава започнали болките на Богородица и затова тя си боядисала дрехите в черно.

На този ден жените, особено майките, не работят нищо, за да не се разболеят децата им. Вярва се също, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от нещастие.

На днешния ден именици са Анастасия, Анастас, Анастаси, Асен, Ася, Сия, Сияна.

c