Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Царици Рози на Казанлък се събраха в Музея на розата

Книгата-албум „Царица Роза“ беше представен тази вечер в Музея на розата. Изданието, което разказва и за историята на престижния конкурс, патентован от община Казанлък, е част от инициативите по повод 120-те Празници на Розата в града.
„Първата, коронясана с розов венец жена, е била Стефка Таралежкова. Това се е случило през 1960 година", обясни Стефан Папукчиев, директор на Музея на фотографията, който е част от екипа на изданието. И допълни още интересни факти от историята на конкурса. „Първата, избрана с конкурс Царица Роза, е била Радка Добрева през 1968 година. Друга любопитна подробност е, че през 1977 година Казанлък не избира царица, няма и празник. Причината е тежкото земетресение в Свищов. Всички събрани за празника средства, които традиционно са дарения от местния бизнес, са изпратени за справяне с щетите в Свищов, а на следващата година в Казанлък е организиран Празник на розата, но не е ясна причината, поради която не е избрана Царица Роза“, разказа още той.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова приветства всички присъстващи Царици на Казанлък и техни подгласнички. „Уважаеми Царици, знам, че всяка една от вас е дошла тук с много емоция и има какво да каже и да разкаже“, се обърна към тях Стоянова.
Книгата е в тираж от хиляда броя, а в нея са събрани емоциите и личните спомени на всички носителки на короната в Града на розите. Представена е и историята на роклите на носителките на титлата, както и техните международни посещения.

c