Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Трябва да подготвяме специалисти за професиите на бъдещето, заяви проф. Матилда Александрова-Бошнакова

Трябва да подготвяме специалисти за тези професии на бъдещето, които в момента идентифицираме като важни. Това каза проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, заместник-ректор по учебната дейност на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), която взе участие в провеждащата се в централата на Конфедерацията на независимите синдикати в Българи (КНСБ) Втора годишна научна конференция на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ОССИО). Форумът е на тема: „Справедлива адаптация на пазара на труда към новите предизвикателства на дигиталната икономика“.
„Живеем във века на информационното общество. След пандемията от COVID-19 ние се сблъскваме и с нови предизвикателства. Някои професии отмират, а други набират изключително голяма скорост. Наша обща задача е да набележим тези важни цели, мерки и механизми, които ще ни помогнат по-добре да управляваме изкуствения интелект, а не да се страхуваме от него“, посочи проф. Александрова-Бошнакова. 
Тя поздрави организаторите на форума – ОССИО и Фондация „Фридрих Еберет България“ за това, че са привлекли млади учени, които да подготвят доклади върху темите, свързани с дигитализацията, условията на труд, изкуствения интелект, дигиталния капитализъм и други. 

c