Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Трима моряци са пожелали да слязат от "Вера Су"

17-и ден продължава сагата със заседналия кораб край Камен Бряг "Вера Су". Всички операции към момента са преустановени заради лошото време и бурните вълни, съобщава БНТ.

Вълнението е около 4 бала, вятърът е над 20 километра в час.

Екипажът все още не е разпитван, очаква се това да стане от следовател, в присъствието на съдия.Успешно приключи операцията по допълнителното укрепване на кораба с котви и въжета.

"Още в началото, ако се бяха взели мерки, Констанца е по-близко от Варна до Яйлата, румънците разполагат с много модерни плавателни средства, вместо да очакваме трите баржи", заяви в "Денят започва" капитан Богдан Богданов, председател на Българската морска камара.

Няма нови пробойни по корпуса на заседналия кораб, установи оглед на водолази. При една от последните операции са източени 11 кубика гориво от танкерите на кораба.

Трите баржи, които ще участват в операцията по разтоварването на азотните торове от борда на заседналия кораб "Вера СУ", вече са на българска територия. Те са осигурени от Европейската агенция по морска безопасност и идват от Италия. Баржите са надуваеми с дължина 15 метра и широки 5 метра.

Трима души от екипажа са пожелали да слязат. Днес се очаква на борда на кораба да се качат представители на Международната федерация на транспортните работници, които да проверят условията на труд и дали екипажът разполага с храна и вода.

Източник: БНТ

c