Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

"Транзитното" преминаване на тайванската президентка през САЩ не бива да доведе до "прекомерна реакция" от страна на Пекин, смята Вашингтон

Съединените щати предупредиха днес Пекин да не "реагира прекомерно" на идването в САЩ на тайванската президентка Цай Ингвен, която смята да се отбие в Ню Йорк на отиване за Централна Америка, а на връщане от този регион – да спре в Лос Анжелис, предаде Франс прес.
"Няма абсолютно никаква причина Китай да използва това като претекст, за да реагира прекомерно или да упражни още по-силен натиск върху Тайван", заяви пред журналисти високопоставен служител от администрацията на САЩ, пожелал анонимност.
Днес президентката на Тайван заминава за Гватемала и Белиз с междинно спиране на територията на САЩ.
Тайван е смятан от Пекин за разбунтувала се китайска провинция и КНР не спира да повтаря, че ще си я върне, ако трябва – и със сила.
Воден от принципа за "един Китай", Пекин не разрешава на никоя страна да поддържа дипломатически отношения едновременно с континентален Китай и с Тайван.
Китай заплаши да предприеме ответни мерки, ако председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти се срещне с тайванската президентка Цай Ингвен по време на планираното ѝ транзитно преминаване през САЩ и заяви, че всяка подобна стъпка би била "провокация", предаде по-рано днес Ройтерс.
Вашингтон смята, че престоят на тайванската президентка в САЩ с нищо няма да накърни политиката на Пекин за "един Китай" и че става дума само за транзитно преминаване, дори ако Цай Ингвен проведе някакви срещи на американска земя. 
"Става дума за частно, неофициално посещение" и това е "отдавнашна практика", изтъкна служителят от администрацията на САЩ.
Той отказа да потвърди евентуалната среща на Цай Ингвен с Кевин Маккарти.

c