Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

ТПС: Русия възнамерява да открие консулство в Йерусалим: Защо сега?

Русия и Израел сключиха споразумение за откриване на консулство в Йерусалим, съобщиха вчера министерството на външните работи на Израел и руското посолство, предаде израелската новинарска агенция ТПС.
Договореното местоположение в централната част на Йерусалим, разрешава дългогодишен спор за парцел, разположен на ъгъла на улиците "Крал Джордж Пети" и "Маалот". Парцелът е закупен от Русия през 1885 година.
Съобщава се, че общинските власти на Йерусалим се отказват от претенции за неплатени в продължение на години данъци и отменят план за отчуждаване на част от имота за изграждането на градска железница по улица "Крал Джордж", която е основна транспортна артерия.
Мястото на планираната консулска служба в момента се използва като паркинг. В съобщенията не се посочва кога ще започне строителството или кога руснаците се надяват да открият консулството.
Професор Зеев Ханин, експерт по постсъветска политика и общество в университета "Бар Илан", заяви пред ТПС, че има няколко фактора, поради които споразумението е било сключено точно сега.
"Много малко на брой са западните страни, които са готови да имат нещо общо с Русия. За тях е важно, че Израел, като западна държава, е в състояние или е готов да подпише споразумение. Те трябва да покажат на руската общественост някакъв успех по външнополитически въпрос. Това е, от което се нуждаят в момента", обясни Ханин.
Според него друга причина е, че "Путин отчаяно се опитва да постигне споразумения и да получи подкрепа от арабските страни, като например саудитския блок". Откриването на консулство в Йерусалим е сигнал за арабите, че "Русия има и други възможности в Близкия изток".
Ханин отбеляза също така, че споразумението за консулството всъщност е постигнато преди месец, но моментът на обявяването му може и да е избран, за да бъде в противовес на посещението в Израел тази седмица на украинската президентша Олена Зеленска.
Ханин посочи, че "Израел е заинтересован да поддържа балансирани отношения с Русия, което означава нашите интереси по северните граници като Сирия и т.н.", визирайки израелските въздушни удари срещу Иран и действащите от негово име терористични групировки. Израел и Русия координират действията си в областта на сигурността, за да избягват да се обстрелват взаимно, но тази договореност беше поставена на изпитание от войната в Украйна.
Освен това съществува и въпросът за имотите на Руската православна църква в Светите земи.
Този въпрос, обясни експертът, възниква преди 20 години след обединението на Руската православна църква, която по време на болшевишката революция изпада в състояние на разкол. Църквата притежава десетки имоти в Йерусалим и още толкова из целия Израел, които са били закупени през 19-ти век.
"Сега Русия иска да си върне тези имоти. Някои имоти са върнати и е в интерес на Русия да получи обратно и останалите имоти. Това има много общо с църковната политика", смята Ханин. "Израел иска да затвори главата за църковните имоти".
Ханин подчерта, че редица европейски държави също имат консулства в Йерусалим, така че фактът, че Русия прави същото, "не е драматичен".
Русия неочаквано призна Йерусалим за столица на Израел през април 2017 г., но поддържа посолството си в Тел Авив.
Само САЩ, Гватемала, Хондурас и Косово поддържат посолства в Йерусалим.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)

c