Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Светът отбелязва Международния ден на ненасилието и 153 години от рождението на Махатма Ганди

На 2 октомври в света се отбелязва Международният ден на ненасилието. На тази дата е роден Махатма Ганди, а днес се навършват 153 години от рождението му.

България е съавтор на приетата на 15 юни 2007 г. резолюция на Общото събрание на ООН, с която 2 октомври се обявява за Международен ден на ненасилието. С тази инициатива ООН потвърждава значението на идеите на Махатма Ганди в нашата съвременност.

Махатма Ганди е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „Баща на нацията“.

Ганди получава международна известност със своята концепция за сатяграха – „държане на истината“, ненасилствени протести за постигане на политически цели. Със своя пример той е вдъхновил политически лидери, като например Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. За него Алберт Айнщайн казва: На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.

Едни от най-известните цитати на Махатма Ганди:

“Насилието е оръжието на слабите”

“Отричам насилието, защото доброто, което може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява”

“Око за око и светът ще ослепее”

“Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния!”

“Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител”

“Бъди промяната, която желаеш да видиш в света”

c