Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Суданските паравоенни превзеха Националния музей на Судан

Суданските паравоенни превзеха Националния музей на Судан, намиращ се в столицата Хартум, предаде Ройтерс, като се позова на заместник-директора на музея.
Той призова паравоенните да пазят ценните артефакти в музея, сред които има и мумии.
Бойците на паравоенната група Сили за бърза подкрепа публикуваха видео от музея, в което войник казва, че те не са повредили нищо вътре и няма да го направят и в бъдеще. Той приканва всяко физическо лице, което иска, или всяка организация, която иска, да посети музея, за да се увери със собствените си очи, че нещата вътре са непокътнати.
Във видеото се вижда и как бойци покриват изложените мумии в музея с бели платна и затварят белите саркофази, в които те се намират.
Музеят е брега на река Нил в центъра на града, близо до сградата на централната банка. В този район се водят някои от най-ожесточените боеве.
В музея освен мумии отпреди 2500 години преди Христа има и статуи, стенописи и глинени съдове. Има артефакти от каменната епоха, а също и от християнската и ислямската ера на страната.
Френски археологически екип, който е работил в Судан, казва, че следи сателитни кадри от музея и смята, че на тях има потенциални индикации за нанесени щети, в това число и от пожари.
Сраженията в Судан продължиха въпреки поредното удължаване на прекратяването на огъня, договорено с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ.
Това удължаване приключва тази вечер, но още следобед вчера жители на Хартум казаха, че има сблъсъци в южните и северните квартали на града и съседните градове Омдурман и Бахри, както и в квартал в източната част на столицата.
 

c