Събота, 25 март 2023

25.03.2023

Последвайте ни

Студенти ще изучават в Добрич тънкостите на кулинарното изкуство

Висшето училище по мениджмънт /ВУМ/ ще стартира в Добрич за новата учебна година специалността „Кулинарни науки и технологии“, съобщиха от учебното заведение. Програмата ще дава възможност за придобиване на степен „Професионален бакалавър“ и според ръководството на ВУМ е уникална за българския и европейския пазар.

Специалността комбинира знания и умения в три основни направления - кулинарни изкуства, хранителни технологии и бизнес науки и гостоприемство. Тя ще запознава бъдещите шеф готвачи с принципите на здравословното хранене, ще провокира тяхната креативност и ще им дава възможност да създават нови ястия и вкусови преживявания, както и да прилагат авангардни технологии, казват от ВУМ.

Новата специалност ще отговори на засиленото търсене на висококвалифицирани кадри в сферата на гостоприемството не само в България, а и в цял свят. От ВУМ дават пример със САЩ, където статистиката сочела, че 50% от работодателите в бранша отчитали като основен проблем на бизнеса си липсата на професионално подготвени кадри.

Новата специалност ще се изучава в кампуса на Висшето училище по мениджмънт в Добрич, а практическите занятия ще се провеждат  във високо технологични учебни кухни под ръководството на шеф-инструктори с богат опит от водещи ресторанти в Европа и Америка.

Обучението включва дисциплини, като „Технология на храните и кулинарните процеси“, „Микробиология“, „Молекулярна кухня“,“ Разработка и дизайн на храни“,“ Иновации и креативност в гастрономията“ и др.

Програмата е подходяща е както за завършващи средношколци, така и за работещи в сферата на ресторантьорството, които търсят повишаване на квалификацията и конкурентоспособността си на пазара на труда.

Ще може да се организира платен стаж в реномирани партньорски бизнес организации през летните месеци. Университетът си партнира с повече от 80 висококатегорийни ресторанти и ресторанти със звезди „Мишлен“ в Европа и може да предложи най-добрите възможности за практика на студентите си, декларират от ВУМ.

Припомняме, че преди години Добрич беше известен с Кулинарната академия на училището, която обаче през 2015 година се премести в София.

c