Събота, 02 март 2024

02.03.2024

Последвайте ни

Столтенберг се въздържа от оценка дали държавите от НАТО трябва да участват в срещата на ОССЕ в Скопие

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се въздържа днес да отговори на въпрос дали е добре държавите от алианса да участват в срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие заради очакваното присъствие там на руския външен министър Сергей Лавров. ОССЕ организира самостоятелно своите срещи, тази организация има важна роля от години. Нямам съвет към организаторите на срещата, каза той на пресконференция след първия ден от заседанието на външните министри от НАТО в Брюксел.
Столтенберг отбеляза, че днес външните министри са обсъдили подкрепата за Украйна и са потвърдили, че помощта няма да намалее. Той добави, че утре към заседанието ще се присъедини украинският външен министър Дмитро Кулеба.
В отговор на въпрос генералният секретар уточни, че Финландия не е поискала подкрепа от НАТО за охрана на границата с Русия след нарастването на миграционния поток. Той изрази очакване осигурената от ЕС помощ да бъде достатъчна.
Столтенберг съобщи, че външните министри от НАТО приветстват временното прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". Той изрази надежда спирането на сраженията да бъде допълнително удължено, което би създало възможност за размяна на още заложници и за доставка на нови количества хуманитарна помощ.

c