Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Според екзитполовете на две социологически агенции "Прогресивна Словакия" се класира първа на словашките парламентарни избори

"Прогресивна Словакия" получава най-голяма подкрепа на словашките избори за парламент, сочат първоначалните резултати от два екзитпола, предаде Ройтерс. На второ място към момента остава партията "Смер - Социална демокрация" на бившия премиер Роберт Фицо.
Според резултатите от екзитпола на социологическа агенция "Фокус" "Прогресивна Словакия" получава 23.5% от гласовете, а "Смер - Социална демокрация" е подкрепена от 21.9% от избирателите. 
Данните на агенция "Медиан" показват подкрепа от 19.97%  за "Прогресивна Словакия" и от 19.09% за партията на Фицо.
"Прогресивна Словакия" иска страната да продължи да оказва силна подкрепа на Украйна, както и да следва либералните политики на ЕС по въпроси като зелените политики, правата на ЛГБТ+ общността и др.
Правителство, ръководено от "Смер - Социална демокрация", от друга страна би означавало, че Словакия ще се присъедини към Унгария в оспорването на европейския консенсус относно Украйна и то в момент, в който ЕС се опитва да запази единството си, противопоставяйки се на руската инвазия, коментира Ройтерс.
Не се очаква никоя от партиите, участващи в изборите, да получи пълно мнозинство. Формирането на новото правителство ще зависи от резултатите на няколко по-малки партии.

c