Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

След операция папа Франциск се връща към обичайната си дейност във Ватикана и благодари за подкрепата на фона на възгласи „Да живее папата!“

Два дни след като беше изписан от болницата, папа Франциск възобнови обичайната си неделна поява пред обществеността на площад "Свети Петър", като благодари за подкрепата, която е получил след операцията, предаде Асошиейтед прес.
Преди да премине към предварително подготвените бележки, Франциск изрази благодарност за "обичта, вниманието и приятелството" и "подкрепата на молещите се" по време на хоспитализацията му в римска болница за операция на 7 юни за отстраняване на херния.
"Тази човешка и духовна близост за мен беше голяма помощ и утеха", каза Франциск на около 15 000 души на площада. "Благодаря на всички, благодаря на вас, благодаря от сърце."
Макар че хилядите римляни, туристи и поклонници, които редовно се стичат за седмичната поява на папата по обяд на прозореца на Апостолическия дворец, обикновено ръкопляскат, когато зърнат Светия отец, този път аплодисментите на публиката изглеждаха по-силни от обикновено, посочва АП. Тричасовата операция под обща анестезия принуди Франциск да пропусне неделната си проява на 11 юни.
Макар че настроението му изглеждаше приповдигнато, Франциск стана мрачен, когато отбеляза, че във вторник се отбелязва Световният ден на бежанците.
"С голяма тъга и толкова много мъка мисля за жертвите на много тежкото корабокрушение, което се случи през последните дни край бреговете на Гърция", каза Франциск. Той каза това във връзка през седмицата в Средиземно море на претъпкан със стотици мигранти рибарски плавателен съд. 
"Изглежда, че морето е било спокойно", каза Франциск, като привидно изрази недоумение, че такава тежка трагедия може да се случи при тези условия.
"Подновявам молитвата си за всички, които загубиха живота си, и умолявам винаги да се прави всичко възможно, за да се предотвратят подобни трагедии", каза понтификът.
Все още има въпроси дали гръцката брегова охрана е могла да се намеси навреме, за да предотврати преобръщането на кораба, посочва АП. 
Папата се помоли и за младите ученици, "жертви на бруталното нападение" срещу училище в Западна Уганда. При нападението на екстремисти, обявили верността си към “Ислямска държава, срещу училище в Уганда загинаха 42 души, включително 38 ученици в общежитията си.
Франциск изрази съжаление за "тази борба, тази война навсякъде. Нека се молим за мир." 
Папата също така призова хората да си спомнят за "мъчениците в Украйна" след нахлуването на Русия миналата година.
Когато завърши изказването си и се канеше да се отдръпне от прозореца, от тълпата се чуха викове "Да живее папата" на италиански език, а папата бързо отговори: "Благодаря". 
Лекарите на папата го призоваха да се придържа към колкото е възможно по-спокойна програма, да не се натоварва много дори и да възобнови работата си във Ватикана. Франциск ще приеме президента на Бразилия в сряда следобед, съобщиха от Ватикана. Но за да може възстановяването му да протече добре, Франциск няма да проведе общата аудиенция в сряда на площад "Свети Петър".
В началото на август Франциск ще направи поколонническо пътуване до Португалия, за да присъства на младежки форум, организиран от Католическата църква. В края същия месец той ще замине на посещение в Монголия, което ще бъде първото в историята на папа в тази страна.

c