Неделя, 01 септември 2024

01.09.2024

Последвайте ни

Слънчев хляб и тайни ароматни теста месиха децата на Деня на полето край Добрич (СНИМКИ)

На децата бе посветен вторият ден от фестивала Ден на полето, който се провежда край село Попгригорово. Един от акцентите бе новата програма на Музей на хляба и традиционните храни със Слънчев хляб и тайни ароматни теста.

"Идеята на Музея на хляба е да събираме хората и те да съпреживяват правенето на храна", споделя Ангел Ангелов, председател на "Национален тръст за съхранение на културното историческо наследство България" - фондацията, която стои зад проекта, съществуващ още от 2016 г. Оттогава до ден днешен там не просто правят хляб, а се опитват да разказват истории. И хората, освен със знания, умения и хляб, си тръгват и с безброй ценни спомени от едно уникално преживяване.

"За съжаление бабите днес са във Facebook, затова ние донякъде ги заместваме, за да докоснат децата до брашното, да усетят тестото, да помиришат сладкото ухание на прясно изпечен хляб. Искаме ученето да е забавление, затова при нас нещата са малко странни и дори леко ненормално луди", с усмивка разказва Ангелов.

Благодарение на този подход децата играят и се отпускат, като разбират, че ученето може да бъде интересно и забавно. Разбират и че ако не следват правилата, нещата няма да им се получат. Защото ако не подходят с нужната доза усърдие и не спазват рецептата, няма да могат да направят хляб. 

Дни на полето се провеждат край Добрич (ВИДЕО)

Тъй като в Музея на хляба обичат да експериментират, гледат всяка година да променят програмата и да правят различен хляб. След като приключват 2022 г. с хляба на Помпей, започват 2023 г. с най-стария хляб света от Египет, който е "тотално странен и различен, но много интересен. Тази година е ред на Слънчев хляб и тайни ароматни теста.

Изцапани с брашно, децата се бяха вглъбили в тайнството на месене на хляба. Някои от тях участват в програмата на Музея на хляба тук, по време на фестивала Ден на полето, вече трета година. И всеки пък – с интерес, ентусиазъм и вълнение за новото, което ще научат с ръцете, ума и сърцето си.  

За малките гости бяха подготвени специални изненади, една от които е играта "Лабиринт в полето". В това приключение децата трябваше да намерят улики и да се ориентират чрез карта, което направи преживяването им още по-вълнуващо и забавно.

c