Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Швейцарците подкрепиха нов закон за климата и увеличение на корпоративните данъци, сочат прогнозни резултати от референдума

Швейцарците подкрепиха новия закон за опазване на климата, както и повишаването на корпоративните данъци, сочат прогнозните резултати от днешния референдум, предаде ДПА.
Според прогнозите на института за социологически проучвания "Ге Еф Ес Берн" при получаването на първите резултати 58% от швейцарците са казали "Да" на Закона за опазване на климата, а 88% са подкрепили идеята международните корпорации да плащат минимален данък от 15% от следващата година, предаде Ройтерс. 
Точните резултати се очакват в следващите часове, допълва ДПА.
Парламентът вече прие закона за климата, но дясноконсервативната Швейцарска народна партия (ШНП) го отхвърли с аргумента, че той ще доведе до стремително покачване на цените. След което тази политическа сила събра достатъчно подписи, за да постави въпроса на референдум.
Целта на закона е до 2050 г. Швейцария да стане неутрална по отношение на климата. За да се постигне това, вредните за климата емисии трябва да бъдат намалени със 75% до 2040 г. в сравнение с 1990 г. Потреблението на изкопаеми енергийни източници трябва да бъде намалено. 
Швейцарското правителство планира да насърчи отказа от отопление с изкопаеми горива чрез финансови стимули. Предприятията също ще бъдат подкрепени, за да им се помогне да преминат към щадящи климата технологии. 
За тази цел са предвидени 3,2 млрд. швейцарски франка (3,6 млрд. долара) за период от 10 години. Като друга подобна мярка в Алпите се планира изграждане на големи паркове със слънчеви панели въпреки съпротивата на природозащитници, които смятат, че това ще промени традиционния алпийски ландшафт. Предстои да бъдат инсталирани и повече вятърни турбини. 
В случая с корпоративните данъци въпросът е свързан с прилагането на решението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да изисква международните компании с годишен оборот над 750 млн. евро да бъдат облагани със ставка от най-малко 15 %. 
В Швейцария се намират офисите и централите на около 2000 чуждестранни компании, сред които Гугъл, както и 200 швейцарски мултинационални компании, като например “Нестле“, посочва Ройтерс.

c